fredag 28 juli 2017

600 jordskalv på två dygn på Reykjanes

Illustration: Veðurstofa Íslands
600 jordskalv har skakat Reykjanes sedan den pågående jordskalvssvärmen började i onsdags morse. Men det senaste dygnet är det bara två skalv som har haft en magnitud på minst 3. Vid Katla i Mýrdalsjökull sker nu bara enstaka skalv. Efter onsdagens kraftiga jordskalv var det många närboende som kände en stark lukt av svavelväte.

En stor jordskalvssvärm pågår just nu på Reykjanes på sydvästra Island. Skalven sker i närheten av Fagradalsfjall som ligger mellan Grindavík och Krýsuvík. Sedan svärmen började tidigt i onsdags morse har omkring 600 jordskalv skett i området.

Det finns tecken på att aktiviteten börjar avta. Under torsdagen var det bara ett skalv som hade en magnitud på minst 3. Det skalvet inträffade klockan 14.31 och uppmättes till just 3,0. I morse skedde ett skalv med en magnitud på 3,2 klockan 5.56.

Jordskalv är mycket vanliga i området. Upprinnelsen till skalven är kontinentalplattornas rörelser. Skalven i den pågående jordskalvssvärmen har sitt epicentrum på en plats där de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna glider isär.

Att skalv som sker i området känns i Reykjavík några mil bort är inte ovanligt. Jordskalv på Reykjanes blir dock sällan riktigt stora. Det största skalvet under 2000-talet hade en magnitud på 4,7. Jordskalv på Reykjanes tros som mest kunna nå magnituder på omkring 6,5. Det största skalvet under den pågående svärmen uppmättes till 4,0.

På Reykjanes bor omkring 25 000 människor. Jordskalvssvärmen har inte föranlett några åtgärder från myndigheterna.

Vid Katla i Mýrdalsjökull är jordskalv vanligt förekommande särskilt under sommaren. I onsdags kväll inträffade ett jordskalv som uppmättes till 4,5. Så stora skalv är däremot mer sällsynta. Skalvet hade sitt epicentrum vid vulkanens magmakammare.

Det finns inget som tyder på att skalvet skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. Det följdes inte av några rörelser i jordskorpan. I stället är det sannolikt att skalvet har att göra med förändringar i glaciären och den avsmältning som sker under sommaren.

Under torsdagen och fredagsmorgonen skedde bara ett fåtal skalv vid Mýrdalsjökull. Inget av dem nådde över 3. Onsdagens stora skalv kändes i bland annat Vík í Mýrdal några få mil från Katlas krater.

Både boende och resenärer vände sig i går till Veðurstofa Íslands för att berätta om en stark lukt av svavelväte kring älven Múlakvísl. Kristín Jónsdóttir, seismolog vid myndigheten, säger till Vísir att inte heller lukten är något ovanligt:
"Det finns alltid lukt där och särskilt i förbindelse till Múlakvísl. ... Där finns denna vulkan, Katla, med ett kraftfullt geotermiskt system som sedan är förbundet med vattensystemet genom Mýrdalsjökull. Glaciärisen som ligger i geotermiska områden smälter och vattnet rinner så ned i älvarna. Man kan därför säga att lukten kommer från det geotermiska systemet under Mýrdalsjökull."
Här kan du läsa mer om de senaste dagarnas jordskalv.