onsdag 5 juli 2017

72-årig isländsk bonde i Reykjavík för första gången

Efter att ha lyckats hålla sig undan den isländska huvudstaden i 72 år tvingades bonden Guðmundur Ármannsson i tisdags att besöka Reykjavík. Inför resan hade han två val: att resa till Reykjavík eller att mista synen. Guðmundur Ármannsson föredrog ett läkarbesök i huvudstaden. Men han gillade inte vad han såg, rapporterar RÚV.

Guðmundur Ármannsson är bonde på gården Vað i Skriðdalur utanför Egilsstaðir på östra Island. Varje dag tar han hand om sina kor. Några gånger har han rest till Akureyri för läkarbesök. Närmare Reykjavík än Skálafellsjökull - en utloppsglaciär från Vatnajökull - har han aldrig kommit i sitt 72-åriga liv.

Någon längtan efter att besöka huvudstaden har Guðmundur Ármannsson aldrig haft. Men i tisdags satte han sig på ett plan från Egilsstaðir till Reykjavík. Han åkte hem redan samma kväll - och verkar inte ha någon längtan tillbaka.

Det var en ögonsjukdom som ställde Guðmundur Ármannsson inför ett val. Antingen fick han besöka en specialistläkare i Reykjavík eller riskera att mista synen. Guðmundur Ármannsson säger till RÚV att det för honom varit en principsak att aldrig besöka huvudstaden. Efter den nödvändiga resan anser han att bland annat trafiken i Reykjavík är förfärlig och att antalet bilar bör halveras:
"Det var naturligtvis ett hårt slag att bryta principen om att aldrig åka till Reykjavík. Det skedde dock inte på grund av något gott. En ko slog svansen i ögat på mig vid pingst och det blödde mycket i ögat. Så försvann det men nu för några dagar sedan så kom en sådan där stor svart cirkel in i ögat och rymdskräp in i blicken. Där fanns två alternativ och inget av dem var bra - antingen att mista synen eller att resa."
Bara en gång tidigare har Guðmundur Ármannsson övervägt att färdas till Reykjavík. Det var i samband med bygget av dammen Kárahnjúkar på östra Island. Då lades stora mängder orörd vildmark under vatten för att kunna förse aluminiumsmältverket i Reyðarfjörður med elektricitet.

Dammen, vattenkraftverket och aluminiumsmältverket blev verklighet. Men om beslutet hade rivits upp hade Guðmundur Ármannsson kunnat tänka sig en tripp till huvudstaden.

Hustrun Gréta Ósk Sigurðardóttir säger till RÚV att Reykjavíkresan förändrat maken för gott. Hon beskriver skämtsamt Guðmundur Ármannsson som "så högfärdig att hälften vore nog":
"Han var naturligtvis bara pojkaktig och förlägen och mycket skyddad och beskyddad bakom korna här på Vað. Nu behövde han resa och jag upplevde det som att jag sände denna oskyldiga pojke bort från mig. När han kom tillbaka var det en annan människa som steg ut ur maskinen. Han påminde mig om en filmskådespelare, världsvan och förhärdad och faktiskt för säker på sig själv. Som en världsmedborgare eller skådespelare. Det var bara solglasögonen som saknades."
Guðmundur Ármannsson säger till RÚV att det är förunderligt att en kosvans kan påverka livet på ett så oväntat sätt. Om inte det händer igen har han inga nya resor till Reykjavík planerade.