tisdag 4 juli 2017

Alaskalupinen fortsätter att breda ut sig över Island

En allt större del av Island täcks av alaskalupin. Den breder nu ut sig på 314 kvadratkilometer - en yta som motsvarar 0,3 procent av hela landet. Det visar en mätning utförd av Náttúrufræðistofnun Íslands. Och lupinen fortsätter att sprida sig. Trots att den inte är populär hos alla bidrar den till att minska erosionen och att binda kväve, skriver Morgunblaðið.

Alaskalupin började planteras på Island under början av 1900-talet. Sedan dess har den blivit en allt vanligare syn. Inte minst längs sydkusten. Längs Mýrdalssandur och Skógarsandur har den planterats för att minska problemet med erosion. Lupinen har också fördelen att den binder kväve.

På flera ställen i landet har lupinen börjat tränga undan annan växtlighet. Planteringen är nu därför mer restriktiv än tidigare. Det gäller framför allt i nationalparker där den hotar den biologiska mångfalden.

Náttúrufræðistofnun Íslands har undersökt lupinens utbredning. Den täcker nu 314 kvadratkilometer - en yta som motsvarar 0,3 procent av hela landet, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om alaskalupinen på Island.