söndag 30 juli 2017

Fler kameror i Akureyri efter mordet på Birna Brjánsdóttir

Flera nya övervakningskameror sätts nu upp i centrala Akureyri. Kommunen står för kostnaderna men bara polisen har tillgång till bilderna. Initiativet till att utöka antalet övervakningskameror togs efter mordet på Birna Brjánsdóttir. Ytterligare övervakningskameror placeras bland annat vid flygplatsen i Akureyri.

Mordet på Birna Brjánsdóttir i Reykjavík i januari i år väckte diskussionen om behovet av övervakningskameror. Det var med hjälp av bilder från övervakningskameror som polisen kunde spåra den hyrbil som den man som nu står åtalad för mordet använde.

Men bilderna var inte av tillräckligt god kvalitet för att kunna visa att han var den som satt vid ratten. Trots en rad privata övervakningskameror fanns det inga bilder på när Birna Brjánsdóttir steg in i mannens bil på Laugavegur.

Efter mordet installerade polisen 25 nya övervakningskameror i centrala Reykjavík. Polisen har begärt tillstånd för ytterligare åtta kameror. Flera av de nya kamerorna ersätter äldre kameror som inte anses ge bilder av tillräcklig kvalitet. Enligt polisen kan övervakningskameror både förhindra brott och bidra till att brott klaras upp.

Nu tas liknande steg i Akureyri. Kommunen köper in nio nya övervakningskameror till en kostnad av en dryg miljon isländska kronor. Utöver privata kameror kommer det att finnas fem kameror i centrala Akureyri. De övriga nya kamerorna placeras bland annat vid flygplatsen.

Det är bara polisen som kommer att ha tillgång till bilderna från de kommunala övervakningskamerorna. Kommunchefen Eiríkur Björn Björgvinsson säger till RÚV att debatten efter mordet på Birna Brjánsdóttir haft inverkan på beslutet:
"Det har visat sig att de har ett förebyggande värde och ett trygghetsvärde och de har också löst fall. ... Detta används enbart i utredningssyfte på grund av fall som uppkommer och inte på något annat sätt."
Här kan du läsa mer om de övervakningskameror som installerats i Reykjavík efter mordet på Birna Brjánsdóttir.