lördag 22 juli 2017

Inget hopp om att hitta man som föll i Gullfoss vid liv

Inget hopp finns längre om att hitta den 22-årige man som föll i Gullfoss i onsdags vid liv. Sökandet efter den försvunne mannen fortsätter nu främst med drönare och genom övervakning av ett nät som spänts över älven Hvítá. Mannen, som var en asylsökande från Georgien, har informerats försvinnandet.

Polisen i Suðurland gick i går ut med identiteten på den man som i onsdags föll i Gullfoss. Det rör sig om en 22-årig asylsökande från Georgien. I väntan på besked om asyl - en ansökan som med all sannolikhet fått avslag eftersom Georgien betraktas som ett säkert land - var han bosatt i Reykjanesbær.

Mannen hade inga släktingar på Island. Han var ensamstående och hade inga barn. Andra asylsökande i Reykjanesbær hjälpte polisen att ta kontakt med mannens anhöriga för att berätta om försvinnandet.

Sökandet fortsatte under gårdagen med hjälp av båtar och drönare. Inga spår har påträffats sedan mannen hamnade i vattenfallet vid 17-tiden i onsdags. Sökandet kommer främst att fortsätta genom övervakning av strandbankarna med drönare och genom övervakning av det nät som spänts över älven Hvítá söder om Gullfoss.

Polisen har inte längre något hopp om att hitta mannen vid liv. För varje dag som går minskar dessutom sannolikheten att kroppen ska påträffas. Vid två tillfällen de senaste åren har personer drunknat i Hvítá utan att kropparna hittats. En italiensk turist föll i Gullfoss 1994 utan att kroppen återfunnits. En person som hamnade i Hvítá efter en bilolycka 2002 har heller aldrig hittats.

Förutsättningarna för att söka i Hvítá är svåra. Vattnet i älven är djupt, grumligt och mycket strömt. I älven finns mängder av grottor och klippor.

Polisen skriver på Facebook att det inte finns några brottsmisstankar i samband med försvinnandet. Ingen såg själva fallet, men vittnens beskrivningar av mannens utseende stämmer överens med bilder från en övervakningskamera vid Gullfoss:
"Som tidigare har framkommit fick polisen ledtrådar om honom genom ett fordon som fanns i området och motsvarande beskrivningar från vittnen till händelsen med bilder som polisen fick ur övervakningskameror vid Gullfoss. En spårhund från räddningstjänsten följde mannens spår från bilen upp till utsiktsplattformen och ner under älven. Exakt vad som hände är inte känt, men saken utreds som en olycka."
I går kom 34 asylsökande från Reykjanesbær till Flúðir för att bistå räddningstjänsten i sökandet efter mannen. Eftersom de saknade utbildning fick de inte delta. I stället fick de information om eftersökningarna innan de återvände hem.

Här kan du läsa mer om olyckan.