söndag 16 juli 2017

Islänningar väljer gyllenbrunt rostat bröd

Lagom är bäst när det gäller rostat bröd. En klar majoritet av islänningarna föredrar att äta lätt gyllenbrunt rostade mackor. Ingen väljer att avsiktligt bränna sina mackor i brödrosten - och det är bara två av hundra islänningar som säger att de aldrig äter rostat bröd. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Om det är någon som funderat över hur islänningar vill ha sitt bröd rostat har nu MMR hittat svaret. I en undersökning - där 99,6 procent av deltagarna tog ställning till frågan vilket är betydligt fler än när det gäller exempelvis partisympatier - har de fått välja sin favorit mellan sex olika rostningsgrader.

De allra flesta föredrar att få mackorna lätt gyllenbruna. Det är 54,1 procent som väljer nivå 3 av 6 och 30,8 procent som tycker att nivå 4 av 6 är bäst. Bägge dessa nivåer kan beskrivas som normalrostade.

Det är få som längtar efter riktigt hårt eller knappt rostade mackor. Ingen väljer nivå 6 - där brödet är svart - och bara 6,1 procent tycker att nivå 5 av 6 - där brödet har en mörkbrun färg som har börjat luta åt svart - är den mest aptitliga.

Men riktigt lättrostat är alltså inte heller särskilt populärt. Det är 6,9 procent som väljer nivå 2 av 6 och endast 0,2 procent som gör tummen upp för nivå 1 av 6, där brödet är så lite rostat att det bara varit nere och vänt i brödrosten.

Rostat bröd tycks dock vara populärt. Bara 1,9 procent svarar att de aldrig äter rostade smörgåsar.

Män, islänningar i åldern 30 till 49 år och personer bosatta i Reykjavíkområdet är de som i större utsträckning än andra gillar lättrostat bröd. Män tillhör också de som tillsammans med bland annat pensionärer är mest förtjusta i hårdrostat bröd.

Det är oftare personer i ledande ställning i samhället, män och islänningar i åldern 30 till 49 år som helt och hållet ratar rostat bröd.

När det gäller politiska sympatier är Självständighetspartiets väljare de som oftast väljer bort den gyllenbruna rostningen. I stället äter de oftare än andra såväl lätt- som hårdrostat bröd. Även Framstegspartiets anhängare är ovanligt förtjusta i bröd som bara gjort ett snabbt besök i brödrosten.