torsdag 20 juli 2017

Jóhanna Sigurðardóttir talar på Pride på Färöarna

Jóhanna Sigurðardóttir håller invigningstalet på årets Pridefestival på Färöarna. Det är sju år sedan hon besökte Färöarna som statsminister - och då var det en partiledare som nobbade en middag med henne eftersom även hustrun Jónína Leósdóttir skulle delta. Nyligen blev det på Färöarna lagligt för personer av samma kön att gifta sig.

I september 2010 besökte Islands dåvarande statsminister Jóhanna Sigurðardóttir Färöarna. Med sig på resan hade hon hustrun Jónína Leósdóttir. Det fick Jenis av Rana, partiledare för konservativa Miðflokkurinn, att bojkotta en middag med paret, den isländska delegationen och färöiska politiker.

De senaste åren har situationen för hbtq-personer på Färöarna förbättrats avsevärt. 2011 grundades organisationen LGBT Føroyar. Flera opinionsmätningar har visat att en majoritet står bakom en könsneutral äktenskapslag.

Med 18 röster mot 14 sade det färöiska parlamentet nyligen ja till äktenskap mellan personer av samma kön. Lagen trädde i kraft den 1 juli i år. Än så länge genomförs enbart borgerliga vigslar. Statskyrkan är undantagen - och får möjlighet att på egen hand ta ställning i frågan.

På torsdag återvänder Jóhanna Sigurðardóttir till Färöarna tillsammans med Jónína Leosdóttir. Bägge kommer att delta i den årliga Prideparaden. Jóhanna Sigurðardóttir kommer enligt Fréttablaðið att hålla invigningstalet på festivalen.

Här kan du läsa mer om Jóhanna Sigurðardóttirs besök på Färöarna 2010.