lördag 8 juli 2017

Reykjavík världens åttonde dyraste stad att leva i

I hela världen finns bara sju storstäder som är dyrare att leva i än Reykjavík. Och sett till restaurangbesök hamnar den isländska huvudstaden på plats fyra i världen. Förklaringen till att Reykjavík blir allt dyrare är i första hand den starka kronan. Det uppger Landsbanki i en analys baserad på data från Numbeo.

År 2011 återfanns Reykjavík på plats 61 på listan över de 6 500 dyraste storstäderna i världen. Då hade den isländska kronan fortfarande inte återhämtat sig efter kursraset i finanskraschens kölvatten. Men den allt starkare kronan gör nu att Reykjavík i en internationell jämförelse blir allt dyrare.

Reykjavík är nu den åttonde dyraste staden i världen. Dyrare att leva i är bara Hamilton på Bermuda och sex städer i Schweiz.

Den isländska huvudstaden är med marginal dyrast i Norden. Indexsiffran för Reykjavík är 131 - där New York har 100 - följt av 115 för Oslo, 97 för Köpenhamn, 91 för Stockholm och 87 för Helsingfors.

Förklaringen är främst den isländska kronan. Bara för ett år sedan var Reykjavík 4 procent billigare än New York. Kursutvecklingen är det huvudsakliga skälet till att Reykjavík nu är 31 procent kostsammare.

Särskilt dyrt i Reykjavík är restaurangbesök. Bara tre städer i världen kostar mer för den som går ut och äter.