tisdag 4 juli 2017

Självständighetspartiet fortsätter vara störst på Island

Självständighetspartiet utökar försprånget till Gröna vänstern. Avståndet mellan Islands två största partier är nu 6 procentenheter - den största marginalen hittills i år. Men för Självständighetspartiets koalitionspartner går det inte lika bra. Både Renässans och Ljus framtid förlorar väljarstöd. Det visar den senaste opinionsmätningen från Gallup.

I flera av vårens väljarbarometrar var Självständighetspartiet och Gröna vänstern nästan lika stora hos Gallup. Men nu ökar avståndet mellan partierna till det största i år. Och samtidigt som Självständighetspartiet noterar årets bästa opinionssiffra noterar Gröna vänstern årets sämsta.

Självständighetspartiet får nu 27,5 procent. Det är en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Gröna vänstern backar med 2,8 procentenheter. Stödet för partiet är nu 21,5 procent.

Piratpartiet behåller positionen som det näst största oppositionspartiet. Partiet får 14,2 procent, en uppgång med 1,3 procentenheter.

Framstegspartiet är alltjämt fjärde största parti. Nu är stödet 11,3 procent, en ökning med 0,2 procentenheter.

Socialdemokraterna tappar 0,2 procentenheter till 9,2 procent. Partiet har nu haft ensiffriga procentsiffror hos Gallup i ett och ett halvt år. Det var senast i december 2015 som Socialdemokraterna hade stöd av mer än 10 procent av väljarna.

Renässans fortsätter att med knapp marginal ligga ovanför femprocentsspärren till alltinget. Nu krymper stödet för partiet till 5,6 procent, en tillbakagång med 0,6 procentenheter.

Ljus framtid hamnar däremot under spärren för tredje månaden i följd. Partiet får 3,3 procent, en minskning med 0,3 procentenheter. Siffran är den lägsta för Ljus framtid sedan september 2016.

För andra månaden i rad är Folkets parti - som i valet i oktober förra året inte klarade spärren till alltinget - större än Ljus framtid. Partiet får 3,8 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Det är nu 36,5 procent som uppger att de stödjer regeringen, en ökning med 0,5 procentenheter. Siffran är dock den näst lägsta under mandatperioden för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.