tisdag 18 juli 2017

Sju sjömän vittnar om mordet på Birna Brjánsdóttir

Sju tidigare kollegor till den sjöman som misstänks för mordet på Birna Brjánsdóttir vittnar i dag inför Héraðsdómur Reykjaness. Men den åtalade mannen kommer inte att höras. Fortfarande saknas svar på de sex frågor om Birna Brjánsdóttirs död som ska besvaras av en tysk rättsläkare. Den åtalade väntas inte heller vara på plats i dag.

Den tyske rättsläkaren Urs Oliver Wiesbrock har ännu inte besvarat de sex frågor om Birna Brjánsdóttirs död som ställts av försvaret. Han skulle ha lämnat in sina svar redan den 27 juni. Han fick dock uppdraget senare än väntat. Dessutom tog översättningen av de relevanta dokumenten längre tid än beräknat.

Svaren på försvarets frågor kan få avgörande betydelse i rättegången. Därför vill varken åklagarsidan eller försvaret höra den åtalade mannen innan de är besvarade.

Rättegångar inleds på Island med att den åtalade hörs. I detta fall innebär det ett problem. Åklagaren har kallat flera av mannens tidigare kollegor - sjömän ombord den grönländska trålaren Polar Nanoq - som vittnen. Båten ligger i hamn i Hafnarfjörður just nu, men gör inte nästa strandhugg på Island förrän i december.

Sju av sjömännen kommer ändå att vittna i dag. Samtliga sju är bosatta på Färöarna.

Det är fortfarande oklart om rättegången kommer att inledas formellt med deras vittnesmål - en bestämmelse finns som gör det möjligt - eller om de avger sina berättelser och tillåter att de används som vittnesmål i själva rättegången.

Rättegången börjar klockan 9.15 i dag. Den aktuella salen är bokad i tre timmar. Den står dock tom efter lunch om sjömännens vittnesmål skulle dra ut på tiden.

Den åtalade har inte varit på plats i Héraðsdómur Reykjaness under de senaste förhandlingarna i rätten. Han väntas inte heller dyka upp i dag.

Ingen av de sju sjömän som hörs under förmiddagen ska ha sett något av händelseförloppet kopplat till Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Hon steg in i den åtalades bil på Laugavegur i Reykjavík vid 5.30 den 14 januari i år efter en utekväll. När de var framme vid hamnen i Hafnarfjörður en halvtimme senare ska den övriga besättningen ha befunnit sig ombord i sina kojer.

Den enda sjömannen som inte var ombord Polar Nanoq åkte i samma bil som den åtalade och Birna Brjánsdóttir. Han satt häktad i två veckor misstänkt för delaktighet i försvinnandet, men är inte längre misstänkt. Sjömannen släpptes av vid trålaren. Därefter körde den åtalade till en annan plats i hamnen. Det är där han ska ha gått till attack mot Birna Brjánsdóttir.

Sjömannen lämnade sin berättelse inför Héraðsdómur Reykjaness i samband med att han släpptes ur häktet. Han kommer inte att vittna i dag. I stället kommer han att kallas som vittne när huvudförhandlingen påbörjats.

Sjömannen tros inte ha sett något av det som ledde fram till Birna Brjánsdóttirs död. Han var också mycket berusad vid tillfället. Han har dock berättat om hur den åtalade efter att trålaren lämnat Hafnarfjörður vid flera tillfällen gav honom detaljer om vad som ska ha hänt under utekvällen i Reykjavík. Han insåg senare att denna berättelse - bland annat om att de skulle ha haft två kvinnor med sig i bilen - inte stämde.

Den åtalade kommer sannolikt att höras under andra halvan av augusti. Då kommer också huvudförhandlingen att äga rum.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.