torsdag 20 juli 2017

Turist föll i Gullfoss - befaras ha drunknat i älven

En turist befaras ha omkommit efter att ha fallit i Gullfoss i går eftermiddag. Närmare 200 räddningsarbetare sökte fram till midnatt utan framgång. Sökandet återupptas nu på morgonen. Polisen är inte säker på personens identitet. Den bästa ledtråden är en kvarlämnad hyrbil på parkeringen vid vattenfallet.

Strax före klockan 17 i går larmades polis och räddningstjänst till Gullfoss. En besökare hade fallit i vattnet och därefter försvunnit ur sikte. Flera vittnen ska ha sett personen ute i vattnet. De bedöms av polisen som mycket trovärdiga.

Besökaren ska på något sätt ha hamnat i vattnet. Det finns ännu inga vittnesuppgifter om hur det ska ha gått till. Personen ska fortfarande ha setts till efter det första fallet, som är elva meter högt. Där ska turisten utan framgång ha försökt ta sig upp ur vattnet. Därefter försvann turisten ur sikte. Det andra fallet i Gullfoss är 22 meter högt.

Vid den här tiden på året är det genomsnittliga vattenflödet i Hvítá 140 kubikmeter i sekunden. Vattnet i älven är betydligt kallare än exempelvis Atlanten runt Island eftersom det främst består av smältvatten från Langjökull.

Två helikoptrar larmades till Gullfoss samtidigt som närmare 200 räddningsarbetare deltog i sökandet. Fram till midnatt i går undersöktes åtta kilometer av älven - från Gullfoss och söderut - utan resultat. Räddningstjänsten använde även drönare för att söka längs Hvítás stränder.

Flera dykare deltog i sökandet. Förhållandena är dock inte de bästa eftersom sikten i älven är begränsad. Smältvattnet från Langjökull innehåller bland annat sediment som gör det grumligt. I Hvítá finns också gott om grottor och klippor som är svåra att genomsöka.

Sökandet återupptas nu på morgonen. Hvítá kommer att finkammas på nytt både vid Gullfoss och söderut.

Det är ännu osäkert vem besökaren som föll i vattnet är. Ingen har anmälts saknad och ingen anhörig har kontaktat myndigheterna. Inga av de bussar som befann sig vid Gullfoss vid tiden för olyckan saknade några passagerare.

Det hetaste spåret är en bil på parkeringen vid Gullfoss. Den stod på parkeringen när olyckan inträffade och flyttades aldrig. Polisen ska ha fått ett namn på den som disponerat bilen. Det kan alltså vara samma person som befaras ha drunknat.

Polisen kommer att kontakta anhöriga för att undersöka om personen hört av sig till någon efter tiden för olyckan. Teorin är att det är en ensamresenär som fallit i vattnet och att det därför inte är någon som anmält personen som saknad.