tisdag 4 juli 2017

Turister skar halsen av lamm - tvingas ersätta bonden

En turist tvingas böta och ersätta bonden efter att ha jagat i kapp och skurit halsen av ett lamm. Tillsammans med åtta färdkamrater drev de lammet ut i vattenbrynet. När lammet vände tillbaka fångade de djuret och slaktade det. Därefter styckade de kroppen och lade delarna i svarta sopsäckar i en av husbilarna.

Det var ett drygt månadsgammalt lamm från gården Ós nära Breiðdalsvík på östra Island som i söndags kväll slaktades av turister. Lammet hade redan hunnit bli tio till tolv kilo. De nio männen var amerikaner med afghansk bakgrund. De färdades runt Island i två husbilar.

Att något underligt pågick i strandbrynet var det först boende på granngården Núpur som upptäckte. En av de boende ska enligt Vísir ha sett flera män förfölja ett lamm längs en å och ned mot havet.

En av dem som sökte upp männen var Bjarki Svavarsson. Han säger i Morgunblaðið att de nio turisterna först inte erkänt något. Han är övertygad om att syftet med att döda lammet var att få gratis mat:
"Först käftade de emot och ljög. ... De sade sig rädda lammet från drunkning efter att det hade hoppat ut i vattnet. De tramsade med några dumheter. De ville bara få något till grillen."
Hreinn Pétursson, bonde på Ós, var den som ägde lammet och en av dem som konfronterade turisterna. Han säger i Morgunblaðið att männen snart ska ha förstått vad saken gällde. De hade nämligen kört fast med en av husbilarna på stranden. Nu bad de honom om hjälp med att dra loss den. Hreinn Pétursson sade att de först skulle invänta polisen.

Han berättar i Morgunblaðið att männen jagade lammet i ungefär en kilometer. Därefter kunde de fånga och skära halsen av djuret:
"Då hade lammet blivit trött, förvirrat och desperat och fysiskt hade det gett upp. ... Lammet flyr ut i vattnet. Det hade ingen flyktväg. Där fångar de det och dödar det när de kommit upp på land."
Medan de väntade på polisen tittade Hreinn Pétursson in i en av husbilarna. Där hittade han det styckade lammet i två svarta sopsäckar. Under en av sopsäckarna låg den 25 centimeter långa kniv som männen använt till styckningen.

När polisen kom förändrades männens beteende. Det var uppenbart att de hade respekt för polisen trots att den som ryckte ut inte bar uniform. Hreinn Pétursson säger till RÚV att turisterna då snart slutade med försöken till bortförklaringar om varför det fanns ett styckat lamm i en av husbilarna. Bland annat påstod de att de dödat lammet efter att det skadat sig:
"De började ljuga och ville inte erkänna något. De höll bara på att ta bilder men så när de pressades mer började de skylla på att de ville lindra lammets lidande."
De nio männen fick följa med till polisstationen i Fáskrúðsfjörður. Där erkände en av dem att han hade dödat lammet. Han gick med på att betala 120 000 isländska kronor i böter och att betala ett skadestånd på 30 000 till bonden. Polisen uppger på Facebook att de betraktar händelsen som uppklarad.