
Island är ett av världens dyraste resmål. Prisläget i landet har alltid varit högt eftersom marknaden är liten och transportkostnaderna höga. Men det är de två senaste åren som priserna börjat närma sig samma nivåer som före finanskraschen.
Det senaste dryga året har den isländska kronan blivit betydligt starkare. Samtidigt har löneökningarna i landet varit stora. Ändå är detta inte de främsta anledningarna till att det är så dyrt att bo på hotell på Island. Det uppger Gústaf Steingrímsson, ekonom vid Landsbanki, i Fréttablaðið.
Enligt Gústaf Steingrímssons beräkningar har hotellövernattningar de senaste två åren blivit 24 procent dyrare än det allmänna prisläget. Och höjningen under samma period är alltså över 60 procent.
Skälet är enligt Gústaf Steingrímsson att hotellen helt enkelt har passat på att utnyttja den stora efterfrågan som finns på hotellrum. Den ökande turismen gör att beläggningen på hotellen stiger trots prishöjningarna. Han säger i Fréttablaðið att beläggningen i Reykjavíkområdet ofta är högre än i andra större städer i utlandet:
"Man verkar ha befunnit sig i ett bra läge, och beläggningen är så hög att de har kunnat tillåta sig att höja priset."
Även om löneökningar inte är huvudskälet till de höga priserna har de stor betydelse för prissättningen. Gústaf Steingrímsson säger i Fréttablaðið att löneutvecklingen bidrar till att pressa upp priserna:
"Hotell här i landet har de senaste åren behövt brottas med lite större löneökningar än på de flesta andra platser, och det har pressat fram prishöjningar hos hotell och pensionat."
De höjda priserna har alltså inte påverkat beläggningen negativt. Men de påverkar ändå turismen. Fem år i följd har den genomsnittliga turistens vistelse på Island blivit kortare. Många vänder sig också till billigare övernattningsalternativ som boende genom Air Bnb.
De hotellchefer som Fréttablaðið talat med hävdar dock att prishöjningarna inte är lika stora som Gústaf Steingrímssons beräkningar visar. Kristófer Oliversson, vd för hotellkedjan Center Hotels, säger att det främst är under vintern som priserna höjts:
"Man kan säga att flyg och hotell har dragit lasset i turismen under vintern genom att erbjuda mycket låga priser. Nu har det funnits möjlighet att höja priserna och det har vi försökt göra. En stor höjning i utländska valuta för våra kunder har resulterat i en viss höjning i kronor under vintern, men priserna under sommaren har bara stigit lite."Kristófer Oliversson befarar att läget kan komma att försämras avsevärt redan nästa år. Han tror att regeringens planerade skattehöjningar då kommer att bli ett problem för branschen.