söndag 13 augusti 2017

Dokumentär om Islands mest kända försvinnandeEfter en utekväll försvann Guðmundur Einarsson i januari 1974. Inga spår efter honom har hittats. Han sågs senast tidigt på morgonen när han i sällskap med en annan man gick längs en väg i Hafnarfjörður. I november samma år försvann Geirfinnur Einarsson. Inte heller efter honom har några spår hittats. Sista gången han observerades i livet var i en butik i Keflavík där han använde telefonen.

Sex år senare dömdes sex unga islänningar för delaktighet i mord på bägge männen. De enda bevisen var deras egna erkännanden. Senare visade det sig att dessa erkännanden tillkommit under tveksamma omständigheter. Samtliga tog också tillbaka sina berättelser. Ändå dömdes de till långa fängelsestraff.

I efterhand har polisens utredning ifrågasatts. Den innehåller en lång rad uppenbara brister. Inte minst avstod polisen från att utreda omständigheter som pekade på att de sex personerna inte hade något med försvinnandena att göra. Mycket pekar på att det faktiskt inte varit möjligt att mörda de två männen på de sätt som sägs i domen.

I dag betraktas fallet som Islands största rättsskandal. Få tror att de som dömdes hade något att göra med försvinnandena. I stället är det en utbredd uppfattning att erkännandena pressades fram genom oetiska metoder. I fallet finns ingen som helst konkret bevisning mot de sex dömda.

En av de personer som dömdes i härvan var Erla Bolladóttir. Hon har samarbetat med producenterna av Out of Thin Air, en dokumentär om fallet som premiärvisas på BBC i morgon. Filmen kommer senare att finnas på Netflix.

Erla Bolladóttir berättar i The Guardian om hur hon drogs in i mordutredningen. Hon säger att polisen måste ha varit medveten om att erkännandena var falska. Hon säger att även drömmar kom att betraktas som bevis:
"I was really tired. I was trying to accommodate them, but I didn’t know anything."
Tidigare i år togs beslut om att granska fem av de sex domarna på nytt. Den enda domen som inte kommer att granskas är den mot Erla Bolladóttir.

Ovan kan du se en trailer för filmen.