tisdag 15 augusti 2017

Fälls för isländsk bostadsbluff - hyrde ut andras lägenheter

Ett års fängelse blir straffet för en 44-årig man bosatt i Hafnarfjörður. Mannen hyrde ut samma bostäder till en rad olika personer - trots att han inte ägde någon av bostäderna. Ingen av de lurade fick tillträde till bostäderna. Pengarna stoppade mannen i egen ficka. Mannen var anställd på Leigulistinn, en av landets största uthyrare av bostäder och lokaler.

44-åringen var under en tid anställd på Leigulistinn, ett företag som förmedlar lägenheter och lokaler till hyresgäster. Företaget är ett av Islands största i sitt slag. Det har funnits på marknaden sedan 1993.

Mannen fick jobbet trots att han tidigare avtjänat fängelsestraff i Danmark för bedrägeri. Där bluffade han köpare av mobiltelefoner. På Island har han också åtalats för bedrägeri och försök till bedrägeri sedan han köpt flygbiljetter för hundratusentals isländska kronor med ett betalkort tillhörande en släkting.

Under sin tid som anställd på Leigulistinn utnyttjade han företaget för att bluffa till sig pengar. Han använde sig också av köp- och säljsajten Bland. Där sålde han två mobiltelefoner som köparna betalade för men aldrig fick.

Vid tio tillfällen hyrde mannen ut bostäder som han varken ägde eller hade rätt att hyra ut. Bostäderna fanns i Reykjavík, Hafnarfjörður, Seltjarnarnes, Kópavogur och Reykjanesbær. Bedrägerierna genomfördes mellan 2015 och 2017.

Det var en bostad i Reykjanesbær som mannen tjänade mest pengar på. Han hyrde ut den till fyra olika personer. Ingen av hyresgästerna fick tillgång till bostaden. Alla fyra betalade stora depositioner och hyresförskott. De satte in pengarna på ett bankkonto som mannen disponerade genom ett av sina aktiebolag.

44-åringen bluffade kunderna på liknande sätt varje gång. Han annonserade antingen på egen hand genom Bland eller genom Leigulistinn hyreskontrakt på attraktiva bostäder. Hyresgästerna skrev på kontrakt och betalade stora summor i förskott - som depositioner, hyror och försäkringsavgifter.

I flera fall lyckades mannen att få personerna att betala vid flera olika tillfällen. Några gånger såg han också till så att förskottshyror som betalades för bostäder som hyrdes ut av Leigulistinn gick till egna konton i stället för till företaget.

Mannen stoppade pengarna i egen ficka. Han använde dem för privat konsumtion.

När åtalet lämnades in till Héraðsdómur Reykjaness i juli i år förnekade mannen brott. Några dagar innan domen skulle falla vände han sig till rätten. Då erkände mannen att han gjort sig skyldig till bedrägeri och förskingring. Han gick också med på att betala de skadestånd som offren krävt.

Straffet blir alltså ett års fängelse. 44-åringen ska betala 3,6 miljoner isländska kronor i skadestånd samt 150 000 kronor till varje brottsoffer för att täcka deras juridiska kostnader. Han ska själv även stå för egna advokatkostnader på drygt 1,5 miljoner.

Här kan du läsa domen i sin helhet.