måndag 21 augusti 2017

I dag börjar rättegången om mordet på Birna Brjánsdóttir

Totalt 37 personer är kallade som vittnen i rättegången om mordet på 20-åriga Birna Brjánsdóttir. Rättegången börjar i dag i Héraðsdómur Reykjaness med förhör av den man som står åtalad misstänkt för mord och grovt narkotikabrott. Mannen har inte varit på plats i rätten sedan före påsk. Vittnesförhören avslutas den 1 september.

I dag inleds rättegången om mordet på 20-åriga Birna Brjánsdóttir i Héraðsdómur Reykjaness i Hafnarfjörður. Den börjar klockan 9.15 med förhör av den grönländske sjöman som står åtalad för mordet. Han står också åtalad för grovt narkotikabrott.

Totalt 37 personer har kallats som vittnen. Majoriteten av dem kommer att höras i dag och i morgon. De återstående vittnena hörs den 1 september. Bland de fem personer som vittnar den sista dagen är Grímur Grímsson, den polis som ledde utredningen, och Sebastian Kunz, den rättsläkare som obducerade Birna Brjánsdóttir.

Den mordåtalade mannen har inte varit på plats i rätten sedan han den 10 april förklarade sig oskyldig till såväl mordet som smugglingen av 23,4 kilo cannabis. Han kommer att höras på grönländska. En tolk kommer att finnas på plats. Förhöret väntas ta 90 minuter.

I dag hörs femton vittnen. Bland de personer som kommer att vittna under dagen finns flera av mannens tidigare kollegor från trålaren Polar Nanoq. En av dem är den man som den mordåtalade hade sällskap med under stora delar av natten då Birna Brjánsdóttir försvann.

Ytterligare sjutton vittnen hörs i morgon. Då rör det sig om poliser, rättsläkare och andra experter. Under rättegången kommer utländska vittnen att höras på grönländska, engelska, tyska och danska.

Åklagaren Kolbrún Benediktsdóttir håller sin framställan den 1 september efter att de sista vittnena hörts. Hon kommer då att ge sin bild av hur mordet och narkotikabrottet gått till. Hon kommer då också att yrka på sannolikt ett minst sextonårigt fängelsestraff för den åtalade. 

Sju sjömän har redan lämnat sina berättelser. Det gjordes i juli när Polar Nanoq låg i hamn i Hafnarfjörður. De redogjorde för hur den mordåtalade inledningsvis agerade som vanligt, men när han fick veta att båten skulle vända tillbaka till Island blev han mycket nervös och var närmast okontaktbar.

Två tänkbara personer som varken åklagarsidan eller försvaret valt att kalla är den mordåtalades flickvän och den journalist som kontaktade honom via Facebook. Polar Nanoq hade lämnat hamnen i Hafnarfjörður när mannens hyrbil sattes i samband med försvinnandet. Flickvännen skickade honom då ett sms där hon skrev att han kunde vara misstänkt. Journalisten skickade ett meddelande på Facebook till mannen med frågor om hyrbilen.

Rättegången skulle egentligen ha påbörjats före sommaren. Det hanns dock inte eftersom Urs Oliver Wiesbrock, den rättsläkare som skulle besvara sex frågor från försvaret, behövde mer tid på sig. Kolbrún Benediktsdóttir och försvararen Páll Rúnar M. Kristjánsson hade ett gemensamt möte med rättsläkaren den 3 augusti.

Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík den 14 januari. Åtta dagar senare hittades hon död på stranden nära fyren vid Selvogur. Kroppen var naken. Hennes kläder och flera av hennes tillhörigheter har aldrig återfunnits.

Den mordåtalade mannen har enligt åklagaren i sin hyrbil gått till våldsam attack mot Birna Brjánsdóttir. Under en utdragen och grov misshandel orsakade han genom mängder av slag stora skador på huvudet. Han försökte också strypa henne. Under misshandeln förlorade hon medvetandet.

Efter misshandeln kastade han Birna Brjánsdóttir i vattnet någonstans på sydkusten. Hon dog av drunkning. Därefter köpte mannen olika rengöringsmedel och försökte sanera hyrbilen från blod. Polisen hittade hyrbilen innan de hittade Birna Brjánsdóttir. De utgick dock från att hon var död eftersom det fanns så stora mängder blodspår kvar i bilen trots att det var uppenbart att den städats.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.