onsdag 23 augusti 2017

Island backar inte från sanktioner mot Ryssland

Island kommer inte att dra tillbaka stödet till EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland. Det beskedet kommer från fiske- och jordbruksminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir. Nyligen krävde Heiðrún Lind Marteinsdóttir, vd för fiskeindustrins branschorganisation Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi, en kursändring. Ryssland har som svar stoppat importen av isländsk fisk.

Efter Rysslands ockupation av Krim införde EU och USA sanktioner mot en rad ryska medborgare. Sanktionerna backades upp av en rad allierade - bland annat Island. För två år sedan svarade Ryssland med handelssanktioner. Den som drabbade Island hårdast var ett importstopp mot fiskprodukter.

Ryssland är en av de viktigaste exportmarknaderna för den isländska fiskeindustrin. När marknaden plötsligt stängdes uppmanade branschen regeringen att tänka om. Företag inom fiskeindustrin ville att regeringen skulle sätta ekonomiska intressen i första hand.

Svaren från den tidigare högerregeringens ministrar varierade, men Island drog inte tillbaka stödet till sanktionerna. Påtryckningar från EU och USA gjorde gällande att en isländsk reträtt från sanktionerna skulle utgöra en stor propagandaseger för Ryssland. Därför ansågs det viktigt att inte backa.

Officiellt ändrade Island aldrig hållning i frågan. Men tonen mot Ryssland blev betydligt mildare. I stället för att rösta för EU:s politiska uttalanden mot Ryssland började Island avstå från att rösta.

Att den isländska kritiken delvis tystnat har hittills inte påverkat Ryssland. Nyligen förlängdes importstoppet till att gälla även hela 2018.

Fiskeindustrin plågas just nu av den starka isländska kronan. Eftersom fisk säljs i utländska valutor gjort att intäkterna i isländska kronor minskat avsevärt. Det har i sin tur gjort det allt svårare att bemanna trålare eftersom också ersättningen sjunkit av samma skäl.

Nu uppmanar Heiðrún Lind Marteinsdóttir, vd för fiskeindustrins branschorganisation Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi, ännu en gång regeringen att tänka om. Hon skriver i en debattartikel i Viðskiptablaðið att handelskriget drabbar Island mycket hårdare än andra länder:
"Det är obestridligt att islänningar ska visa solidaritet med västländerna. Men oavsett vad vi kan tycka om Rysslands beteende så måste vi upprätthålla diskussioner med dem som vi inte är överens med. Debatten skärper förståelsen för olika synpunkter och målet måste vara att reda ut tvistefrågor, att klara upp dem. Tyvärr tycks det inte finnas mycket att rapportera om samtal mellan isländska och ryska myndigheter i denna fråga."
I artikeln skriver Heiðrún Lind Marteinsdóttir att det tar tid att bygga upp marknader. Därför är det särskilt bekymmersamt för branschen att försäljningen till Ryssland upphört.

Men Island kommer inte att backa från sanktionerna och splittra den enade fronten. Det säger fiske- och jordbruksminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir till RÚV. Regeringen kommer dock att fortsätta försöka övertyga Ryssland om att slopa importstoppet:
"Jag förstår naturligtvis mycket väl det som Heiðrún Lind säger. Hon är naturligtvis ambitiös för sina uppdragsgivare. Men det står helt klart att Islands utrikespolitik är tydlig. ... Utrikesministern har vid upprepade tillfällen sagt att vi kommer att följa och stå bredvid våra västerländska allierade och vänligt sinnade nationer, och jag håller med honom. Vi kan inte ge efter från den politiken."
Här kan du läsa mer om handelskriget mellan Island och Ryssland.