onsdag 30 augusti 2017

Isländska folkfronten ställer upp i kommunalval

Reykjavík och Reykjanesbær är de två kommuner där Isländska folkfronten har störst förhoppningar i nästa års kommunalval. I dessa två kommuner finns flest asylsökande - och det är där partiet genom sitt flyktingmotstånd hoppas locka nya väljare. Isländska folkfronten undersöker även möjligheterna att ställa upp i Akureyri och fler kommuner på sydvästra Island.

Isländska folkfronten lyckades bara få ihop listor i två av sex valkretsar i senaste alltingsvalet. Då fick partiet totalt 0,2 procent av rösterna. Stödet var långt ifrån de nivåer som partiet hoppats på.

Veckorna inför valet präglades av interna konflikter. Partiledaren Helgi Helgason beskrevs av toppnamnen i Reykjavík som oduglig. När toppkandidaterna i huvudstaden hoppade av försvann också alla möjligheter till att nå representation i alltinget.

I våras tog Guðmund­ur Karl Þor­leifs­son över som ordförande. Hittills har han inte lyckats lyfta opinionssiffrorna. Stödet för Isländska folkfronten ligger i regel under 1 procent.

Guðmund­ur Karl Þor­leifs­son säger i Morgunblaðið att partiet kommer att ställa upp i vårens kommunalval i Reykjavík. Isländska folkfronten vill också kandidera i Reykjanesbær. Partiet undersöker möjligheterna att ställa upp i Akureyri och i fler kommuner på Suðurnes:
"Vi har inte någon slutgiltig valplattform men det blir säkert utlänningsfrågorna och hur människor diskrimineras. Asylsökande får allt. De pysslas om samtidigt som isländska medborgare till och med bor i tält ute i naturen. Det är otroligt stor skillnad."
Isländska folkfronten kommer också att fortsätta att motsätta sig bygget av en moské i Reykjavík. Enligt Guðmund­ur Karl Þor­leifs­son har partiet medvind och få politiska konkurrenter. Medvinden har dock inte gjort något avtryck i opinionsmätningarna. Och i det politiska fältet långt ute till höger blir det allt trängre.

De senaste månaderna har stödet för populistiska Folkets parti ökat. I Reykjavík har Gústaf Níelsson och Gunnlaugur Ingvarsson - som var två av de toppnamn som lämnade Isländska folkfronten just före senaste alltingsvalet - grundat Frihetspartiet. Det nybildade partiet driver nästan exakt samma politik som Isländska folkfronten.

I Reykjavík hoppade Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir nyligen av från Framstegspartiet. Hon tänker dock sitta kvar i fullmäktige resten av mandatperioden. Samtidigt blir partiets tidigare ordförande Sigmundur Davíð Gunnlaugsson allt mer isolerad i Framstegspartiets högerpopulistiska och nationalistiska falang.

Under efterträdaren Sigurður Ingi Jóhannssons ledning har Framstegspartiet rört sig mot den politiska mitten. Samma resa har också partiets vice ordförande Lilja Alfreðsdóttir gjort. Det var Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som introducerade henne i toppolitiken, men hon har allt mer kommit att distansera sig från honom.

Det är allt annat än otänkbart att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnar Framstegspartiet för att bilda ett eget parti. Ett sätt att undersöka intresset för ett sådant parti skulle kunna vara att ställa upp i kommunalvalet i Reykjavík. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir skulle kunna toppa en sådan lista. Och han har tidigare backat upp hennes främlingsfientliga utspel.

Det kan alltså bli trångt långt ute till höger. Skälet till att Isländska folkfronten i första hand vill satsa på Reykjavík och Reykjanesbær är att det är i dessa två kommuner som det finns flest asylsökande. Där finns det enligt Guðmund­ur Karl Þor­leifs­son också en opinion mot flyktingmottagande.

Framstegspartiets framgångar i Reykjavík i senaste kommunalvalet visar också att det finns väljare som tilltalas av ett främlingsfientligt budskap med udden särskilt riktad mot islam.

Guðmund­ur Karl Þor­leifs­son säger till RÚV att det finns potential i fler isländska kommuner. Just nu försöker Isländska folkfronten sammanställa listor med bra kandidater i bland annat Akureyri:
"Vår man i Akureyri diskuterar med människor och det beror på om människor kommer överens om sakfrågor. Jag är mycket förväntansfull för Akureyri och det kan mycket väl bli aktuellt att kandidera där."
Här kan du läsa mer om Frihetspartiet och Isländska folkfronten.