torsdag 24 augusti 2017

Kommunen: Reykjadalur tål inte fler badande turister

Reykjadalur gick från att vara en plats som få turister visste om till att vara en plats dit ett lämmeltåg av turister strömmar varje dag året runt för att bada. Men Reykjadalur tål inte fler besökare. Det säger Sigurður Ósmann Jónsson, detaljplansansvarig i kommunen Ölfus, till Morgunblaðið. Utan bättre övervakning riskerar området att förstöras.

För den som vill bada i det fria på Island har Reykjadalur länge varit en av de populäraste platserna. Området är förhållandevis lätt att nå. Från parkeringsplatsen nära stallområdet i Hveragerði är det bara en dryg halvtimmes promenad upp i bergen tills det går att bada i bäcken.

Länge var Reykjadalur en plats som nästan bara lokalbefolkning kände till. De senaste åren har turisterna börjat hitta till Reykjadalur i stor omfattning. Många reseguider tipsar nu om ett bad i den kroppstempererade bäcken med utsikt över bergen och delar av södra Island.

Skälet till att vattnet i Reykjadalsá är så varmt är de heta källor som finns i området. Längs en del av ån värms vattnet därför till behaglig badtemperatur.

I dag är det trångt i Reykjadalur året om. Så sent som 2010 var det 8 000 personer om året som besökte platsen. Nu har antalet enligt Morgunblaðið stigit till 120 000 besökare.

Den smala stigen till Reykjadalur har ersatts av en bred spång. Den byggdes 2012 - ett år då tillströmningen av besökare hade börjat öka kraftigt, men var långt ifrån dagens myller.

Området besöks inte bara av vandrare. Flera arrangörer av ridturer ordnar också ritter som dagligen stannar till i Reykjadalur. Ofta äter de lunch i närheten av ån och ger de deltagare som vill möjligheten att bada.

Ändå är det fortfarande många gäster som väljer att gå vid sidan om spången. I det område där bäcken är lagom varm för att bada finns inga papperskorgar. Många besökare väljer i stället att bara lämna avfall efter sig.

Sigurður Ósmann Jónsson, detaljplansansvarig i Ölfus, säger i Morgunblaðið att belastningen i Reykjadalur nu har nått gränsen. Om inget görs riskerar platsen att förstöras av alla besökare.

Det första steget bör enligt Sigurður Ósmann Jónsson bli att placera vakter med uppdraget att skydda naturen i området. Övervakning är enda sättet att ta kontroll över situationen. Annars befarar han att nedskräpningen kommer att fortsätta. Vakter är också nödvändiga för att förhindra att besökare beter sig på sätt som skadar den känsliga naturen.

Här kan du läsa mer om Reykjadalur.