söndag 27 augusti 2017

Lammslaktande turister slipper åtal för djurskyddsbrott

De turister som jagade och slaktade ett lamm slipper åtal för brott mot djurskyddslagen. Polisen i Austurland går inte vidare med utredningen. Eftersom en av turisterna betalat böter anser polisen att fallet är avslutat. Dessutom är det både svårt och dyrt att driva rättsprocesser mot utlänningar som har lämnat Island, skriver Morgunblaðið.

Det var i juli i år som nio amerikanska turister avslöjades med att ha ett slaktat lamm i en av sällskapets husbilar. De jagade lammet under en längre tid och drev det ut i vattnet. När det återvände till stranden var djuret utmattat. Då skar turisterna halsen av det levande djuret och styckade kroppen.

Närboende blev vittne till hur männen jagade lammet. Eftersom de körde fast med en av husbilarna på stranden hann polis komma till platsen innan de kunde åka i väg. Där erkände en av männen att han slaktat djuret. Han betalade 120 000 isländska kronor i böter för egendomsbrott och 30 000 kronor i ersättning till bonden.

Men då gjordes ingen utredning om djurskyddsbrott. Det är på Island olagligt att slakta djur utan bedövning. Därför gjorde myndigheten Matvælastofnun en åtalsanmälan mot turisterna.

Nu har polisen i Austurland lagt ned utredningen. Helgi Jensson säger i Morgunblaðið att polisen anser att fallet avslutades när en av turisterna gick med på att betala böter för att ha slaktat lammet. Dessutom är det dyrt och svårt att utreda brott när det handlar om utlänningar som redan lämnat Island:
"Eftersom fallet var slutgiltigt avslutat med betalning av böter när Matvælastofnuns åtalsanmälan inkom så nekades det att ta saken till ytterligare utredning."
Händelsen inträffade nära gården Núpur i Berufjörður. Lammet kom från gården Ós i Breiðdalsvík.

Här kan du läsa mer om det slaktade lammet.