söndag 13 augusti 2017

Muslimer vill öppna hotell i moské i Reykjavík

Ýmishúsið på Skógarhlíð i Reykjavík kan bli mer än en moské. Nu vill Stofnun múslima á Íslandi öppna hotell på en av byggnadens våningar. Stiftelsen har inte begärt tillstånd om att få servera alkohol i lokalerna. Ansökan behandlas nu av kommunen. Lokalen står tom efter en tvist med Menningarsetur múslima á Íslandi.

Efter fyra år på Skógarhlíð kastades Menningarsetur múslima á Íslandi - Islands näst största muslimska trossamfund - ut ur lokalerna. Skälet var en hyrestvist med Stofnun múslima á Íslandi, den stiftelse som äger huset.

Länge var ledningarna för Menningarsetur múslima á Íslandi och Stofnun múslima á Íslandi närmast identiska. Då fick trossamfundet hyra lokaler av stiftelsen till en avgift som närmast var symbolisk. Efter förändringar i styrelsen för trossamfundet var de goda relationerna snart historia. I stället utbröt en tvist om lokalerna mellan de två.

I den första ronden segrade Stofnun múslima á Íslandi. Efter domstolsbeslut vräktes Menningarsetur múslima á Íslandi från lokalerna i juni förra året. Flera medlemmar vägrade att lämna Ýmishúsið och fick bäras ut. Polis tillkallades för att hålla grupperna isär.

Stofnun múslima á Íslandi driver fortfarande en moské i Ýmishúsið. Men den musikskola som fanns på nedre våningen är borta som en följd av konflikten med Menningarsetur múslima á Íslandi. Den står tom sedan en tid tillbaka.

Nu vill Stofnun múslima á Íslandi öppna hotell på bottenvåningen. Stiftelsen har vänt sig till kommunen med en ansökan. De begär inte tillstånd om att få servera alkohol i lokalerna - något som hotell i regel brukar göra.

Ansökan behandlas nu av Reykjavíks kommun. Beslut väntas under hösten.

Här kan du läsa mer om fejden mellan Menningarsetur múslima á Íslandi och Stofnun múslima á Íslandi.