söndag 6 augusti 2017

Okänd skjuter häckande fåglar vid Krýsuvíkurbjarg

Foto: Sindri Gíslason/
Náttúrustofa Suðvesturlands
Patronhylsor och döda fåglar har nyligen påträffats vid Krýsuvíkurbjarg av anställda vid Náttúrustofa Suðvesturlands. De häckande fåglarna har skjutits med gevär i sina reden - och polisen utreder nu skjutningarna. Att skjuta fåglar på fågelberg är olagligt. Och det är inte tillåtet att skjuta vid fågelberg på mindre avstånd än 200 meter.

Förra våren kom det rapporter om att någon sköt fåglar vid Skoruvíkurbjarg på Langanes på nordöstra Island. Det verkade inte röra sig om något slags jakt utan en person som sköt häckande fåglar för sitt nöjes skull.

Nu har en liknande händelse inträffat vid Krýsuvíkurbjarg på sydvästra Island. Anställda vid Náttúrustofa Suðvesturlands kunde efter tips från allmänheten nyligen hitta både patronhylsor och fåglar som skjutits i sina reden. Det här uppger institutet på Facebook.

Krýsuvíkurbjarg är en av Islands största fågelklippor. Där häckar bland annat stormfågel, tretåig mås, sillgrissla och tordmule.

Isländsk lag förbjuder skott mot fåglar som befinner sig på fågelklippor. På land är det otillåtet att skjuta inom 200 meter från ett fågelberg. Till havs är avståndet 500 meter.

Náttúrustofa Suðvesturlands har polisanmält skjutningarna. Institutet uppmanar också alla som sett något som kan kopplas till skjutningarna att kontakta polis.