torsdag 3 augusti 2017

Tre av fyra flyg från Keflavík med isländska bolag

Isländska bolag dominerar fortfarande på flygplatsen i Keflavík. I juli svarade inhemska flygbolag för tre av fyra avgångar. Trots att betydligt fler utländska bolag nu flyger till Keflavík behåller de inhemska bolagen dominansen. Skälet är att de utökat trafiken i ännu snabbare takt än de utländska flygbolagen. Det rapporterar Túristi.

I juli i år kunde resenärer välja mellan ungefär hundra avgångar om dagen från Keflavík. Det var då 25 olika bolag som trafikerade flygplatsen. De senaste åren har betydligt fler utländska bolag börjat flyga till Island - inte minst under sommaren.

De tre isländska bolagen Icelandair, Wow Air och Air Iceland Connect ser dock till så att inhemska bolag behåller försprånget när det gäller marknadsandelar. Alla tre har expanderat även i år.

Nu svarar Icelandair enligt Túristis genomgång för 50 procent av avgångarna. Wow Air är näst störst i Keflavík med 25,6 procent av avgångarna. Air Iceland Connect har 1 procent av trafiken.

Wow Air expanderar i snabbare takt än Icelandair. Förra sommaren svarade Icelandair för 56,8 procent av avgångarna. Trots ännu fler turer har alltså marknadsandelen sjunkit. Wow Air stod förra året för 19,8 procent av trafiken.

Största utländska flygbolag är SAS med 2,7 procent av avgångarna. Därefter följer Wizz Air med 2,5 procent och Easyjet med 2,4 procent.