fredag 18 augusti 2017

Två vill leda Självständighetspartiet i Reykjavík

Både Áslaug Friðriksdóttir och Kjartan Magnússon vill toppa Självständighetspartiets lista i Reykjavík. Men ingen av dem har tagit något formellt beslut om att kandidera. Flera andra namn nämns i spekulationerna. Halldór Halldórsson - som nyligen bestämde sig för att hoppa av - befarar att partimedlemmarna har för höga förväntningar på den nya toppkandidaten.

Drygt nio månader återstår till kommunalvalet i Reykjavík. De två senaste mandatperioderna har Självständighetspartiet - som länge dominerat i kommunpolitiken - befunnit sig i opposition utan något större politiskt inflytande.

Inför valet våren 2014 flyttade Halldór Halldórsson från Ísafjörður till Reykjavík. Uppdraget var att toppa listan och återta makten i den isländska huvudstaden. I stället blev det ytterligare fyra år i opposition när Socialdemokraterna bildade koalition med Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet.

Så sent som i förra veckan sade Halldór Halldórsson att han tänkte ställa upp för omval. Men i onsdags kom beskedet att han ändrat sig. Han lämnar politiken i samband med vårens val.

Halldór Halldórsson har inte haft någon stark ställning internt. Missnöjet med valförlusten har aldrig gått över. Många är också missnöjda med hur partiet har agerat i opposition.

Förväntningarna på Halldór Halldórsson var stora inför valet. Han säger i Fréttablaðið att många partimedlemmar inte har anpassat sig till det nya politiska landskapet. De räknar fortfarande med att Självständighetspartiet ska ha egen majoritet i Reykjavík:
"Det finns alltid behov av viss förnyelse. Vad gäller ledarna och kommunalrådet ställer självständighetspartister stora krav. Ibland har jag känslan att de väntar på att Davíð Oddsson kommer tillbaka med 60 procents stöd. Det var år 1991 och sedan dess har det varit många kommunalråd."
Áslaug Friðriksdóttir och Kjartan Magnússon, som bägge i dag representerar Självständighetspartiet i kommunfullmäktige, säger till RÚV att de vill leda partiet i det kommande valet. Ingen av dem har dock tagit något definitivt beslut om att kandidera.

En tredje kommunpolitiker, Marta Guðjónsdóttir, säger till Morgunblaðið att hon överväger att kandidera till första platsen på Självständighetspartiets lista.

Hur listan ska väljas är inte klart. Det beslutet tas först i nästa vecka. Sannolikt inväntar de namn som det nu spekuleras om det beslutet. En omröstning mellan partimedlemmarna mot en nämnd som utser hela eller delar av listan är två metoder som kan ge helt olika resultat.

Betydligt fler namn förekommer i spekulationerna. Där återfinns Borgar Þór Einarsson och Svanhildur Hólm Valsdóttir, som i dag bägge är assistenter åt ministrar, och Eyþór Arnalds, som tidigare representerat Självständighetspartiet i Árborg och nyligen köpte in sig som storägare i Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiet i Reykjavík.