söndag 6 augusti 2017

Utsikten från Perlan i Reykjavík inte längre gratis

Att besöka Perlans utsiktsplattform är ett gratisnöje i Reykjavík som snart försvinner. I september införs en avgift på 490 isländska kronor för besökare. Personer som inte har fyllt 16 år och besökare av den naturutställning som finns i huset behöver inte betala inträde. Perlan har dagligen upp till 5 000 besökare.

En betalvåg sköljer just nu över Island där allt fler turistattraktioner blir avgiftsbelagda. Det handlar om parkeringsavgifter, toalettavgifter och inträdesavgifter. Som besöksmål fortsätter alltså Island att bli ännu dyrare.

Ett av de populäraste gratisnöjena i Reykjavík har länge varit Perlans utsiktsplattform. När vädret är klart har besökare milsvida vyer över sydvästra Island. Men snart blir det inte gratis att njuta av utsikten.

490 isländska kronor blir den besöksavgift som införs den 1 september i år. De som även i fortsättningen slipper att betala för att gå ut på utsiktsplattformen är personer under 16 år och besökare av den naturvetenskapliga utställning som finns i huset. Utställningen invigs formellt nästa vår, men den första delen som handlar om glaciärer och isgrottor är redan öppen för besökare.

Under sommaren är det upp till 5 000 personer om dagen som besöker Perlan. Ett stopp i huset har länge också varit ett inslag i de stadsrundturer som flera olika bolag arrangerar i Reykjavík.

Det blir ingen inträdesavgift till själva huset. Den som vill besöka fiket Kaffitár, souvenirbutiken eller gå omkring på de nedre våningarna behöver alltså inte betala.