söndag 10 september 2017

75 år efter tyska bombningen av Seyðisfjörður

Länge fruktade Aðalbergur Þórarinsson varje flygplan som närmade sig. Men 75 år efter den tyska bombningen av Seyðisfjörður har skräcken försvunnit. Kvar finns däremot ett ärr som aldrig helt kommer att försvinna. Han var en av fyra pojkar som lekte vid stranden och skadades av de tyska bomberna, rapporterar RÚV.

I september 1942 var Aðalbergur Þórarinsson sju år. Han var bosatt i Seyðisfjörður. Den svårnavigerade fjorden på östra Island gjorde den till ett självklart för både brittiska och amerikanska trupper. Här angjorde många fartyg på väg till och från Ryssland med förnödenheter och vapen. Vid flera tillfällen attackerades de av tyska bombplan.

En dag lekte Aðalbergur Þórarinsson vid en gammal roddbåt tillsammans med tre vänner. Han berättar för RÚV att han hörde ett flygplan komma in över fjorden. Planet dyker och släpper flera bomber. Plötsligt blir allt svart. När han återfår fattningen har han splitterskador i benet. Han tar sig till ett närliggande hus för att få hjälp. Där har fönstren krossats efter bomberna:
"Ärret finns där fortfarande och det kommer det alltid att göra, men det är naturligtvis inte stort i dag. Men båten var illa däran och en stor och ful krater bildades efter explosionen."
Ingen av de fyra pojkarna fick livshotande skador. Den som drabbades värst miste ena foten.

Aðalbergur Þórarinsson säger till RÚV att han i dag inte känner någon motvilja mot piloten. Han utförde bara sitt uppdrag under ett krig. Men händelsen gjorde att Aðalbergur Þórarinsson länge blev rädd så fort han hörde ett flygplan:
"Jag mådde inte bra och jag var mycket rädd för flygplan. Jag for ut på landet sommaren därpå och då var det som att jag inte visste var jag skulle göra av mig när jag såg cirklande flygplan eftersom rädslan satt så djupt. Men så reparerades detta med åren och allt blir bra till sist."
Sedan barndomsåren har han flyttat från Seyðisfjörður till Keflavík. Där hör och ser Aðalbergur Þórarinsson dagligen mängder av flygplan - men nu blir han alltså inte orolig längre.

Här kan du läsa mer om tyska bombattacker mot Seyðisfjörður.