måndag 18 september 2017

Birgitta Jónsdóttir lämnar - populäraste piraten återvänder

Birgitta Jónsdóttir lämnar alltinget i samband med nyvalet. Men samtidigt vill Piratpartiets populäraste politiker Helgi Hrafn Gunnarsson återvända till parlamentet. Han kommer att kandidera till en plats i det kommande valet. När bägge satt i alltinget var relationen så usel att en psykolog kallades in. Själv beskrev Helgi Hrafn Gunnarsson stämningen som i ett destruktivt förhållande.

Inför senaste alltingsvalet hade Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir meddelat att hon tänkte lämna parlamentet. Men hon ändrade sig och kandiderade för en tredje mandatperiod - trots att hon själv anser att ingen folkvald bör sitta längre än två mandatperioder.

I somras sade hon åter att hon inte tänkte ställa upp för omval. Nu står Island inför ett nyval. Och den här gången säger Birgitta Jónsdóttir att tiden i alltinget är slut. Hon skriver på Facebook att hon inte kommer att låta sig övertalas till att kandidera för en fjärde mandatperiod:
"Jag vill inte hålla människor i onödig ovisshet. Jag kommer trots att jag inte kandiderar naturligtvis fortsätta att kämpa för ett rättvisare samhälle och de förändringar som jag har lagt vikt vid att få igenom både här i landet och utomlands."
I utlandet är Birgitta Jónsdóttir Piratpartiets mest kända företrädare. Inom partiet har hon också många anhängare. Men det finns också många internt som betraktar vissa av hennes uttalanden som problematiska. Birgitta Jónsdóttir har en tydlig vänsterprofil - något som de pirater som har andra åsikter i exempelvis välfärdsfrågor anser vara negativt för partiet.

Samtidigt som Birgitta Jónsdóttir lämnar politiken vill Helgi Hrafn Gunnarsson återvända till alltinget. Det beskedet gav han på Facebook. Han representerade Piratpartiet i alltinget mellan 2013 och 2016. Han gjorde sig känd som en skicklig debattör, valdes till 2015 års politiker och var partiets populäraste företrädare.

Samarbetet med Birgitta Jónsdóttir var dock allt annat än konfliktfritt. Hon och Helgi Hrafn Gunnarsson hade flera öppna gräl. För att lösa krisen kallades en arbetsplatspsykolog in. Helgi Hrafn Gunnarsson beskrev relationen mellan de två som ett destruktivt förhållande.

Helgi Hrafn Gunnarsson valde att inte kandidera till alltinget i 2016 års val. Men nu har han alltså tänkt om. Han skriver att han tycker att alla de piratpartister som då valdes in har gjort ett mycket bra jobb. Helgi Hrafn Gunnarsson har ändå bestämt sig för att lyssna på uppmaningarna om att återvända:
"Nu besvarar jag kallet från dem som har uppmanat mig att kandidera denna gång, men jag vill samtidigt påminna oss alla om att vår framgång står och faller med nya människors möjligheter. Jag vill tacka er alla som vid en eller annan tidpunkt har deltagit i detta och längtar efter att använda all denna energi och all denna tid åt alla dessa goda saker."
Om Helgi Hrafn Gunnarsson väljs in i alltinget på nytt blir det efter att ha varit borta i ett år. Han skriver att han inte ångrar att han inte ställde upp i förra valet:
"Jag har en löjligt privilegierad situation. Jag har inte bara provat att kandidera - och på grund av en rad osannolika och samverkande händelser - och blivit vald, utan också provat att på eget initiativ vara en före detta ledamot. Det var ett av de viktigaste besluten som jag fattat och jag ångrar det inte en sekund. Det var riktigt och gav mig möjlighet att se allt detta i ett nytt och bättre ljus."
Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttirs beslut att lämna alltinget.