fredag 29 september 2017

Centerpartiet redan större än Framstegspartiet

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti får namnet Centerpartiet. Och det är redan större än Framstegspartiet. Det visar en ny opinionsmätning utförd av MMR. Där har Gröna vänstern nu gått om Självständighetspartiet. Samtidigt står det klart att Björn Ingi Hrafnssons Samarbetspartiet också ansluter sig till Centerpartiet.

Den senaste veckan har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson åter varit en centralgestalt i isländsk politik. Sedan han förra hösten förlorade kampen om ordförandeskapet mot Sigurður Ingi Jóhannsson har den öppna konflikten delat Framstegspartiet. Förhoppningen om att Lilja Alfreðsdóttir i rollen som vice ordförande skulle kunna ena partiet har inte infriats.

Inför nyvalet riskerade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att mista sin plats i alltinget. I söndags kom beskedet att han lämnar Framstegspartiet för ett eget parti. Namnet blir Centerpartiet.

Dagen innan avhoppet framkom det att vännen Björn Ingi Hrafnsson bildat Samarbetspartiet. I går kom det väntade beskedet att de två grupperna går ihop. Björn Ingi Hrafnsson skriver på Facebook att Samarbetspartiet nu ansluter sig till Centerpartiet:
"Nu har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson begärt utträde ur Framstegspartiet och tillkännagett en ny politisk rörelse. Enligt min mening är det en vattendelare. Jag välkomnar starkt att vi islänningar åter får möjlighet att lära känna hans framtidsvision som politisk ledare, eftersom de flesta kan vara överens om den stora framgång som nåddes för land och folk på sin tid under hans ledning."
De senaste dagarna har ytterligare några relativt namnkunniga framstegspartister gått över till Sigmundur Davíð Gunnlaugssons parti. De mest kända är Anna Kolbrún Árnadóttir, ordförande för Framstegspartiets ungdomsförbund, och Linda Jónsdóttir, vice ordförande för kommunföreningen i Reykjavík.

Men Björn Ingi Hrafnsson välkomnas inte av alla. Sveinn Hjörtur Guðfinnsson, ordförande i kommunföreningen i Reykjavík som hoppade av för att ansluta sig till Centerpartiet, säger till Stundin att Björn Ingi Hrafnsson nu klamrar sig fast vid Sigmundur Davíð Gunnlaugsson för egen vinnings skull. Han tror att Samarbetspartiet enbart bestod av Björn Ingi Hrafnsson:
"Björn Ingi ser om sitt eget hus. Han har inget att hämta inom politiken precis som inom medierna, vilket historien tyvärr visar."
Några ytterligare samgåenden är inte aktuella. Det skriver Sigmundur Davíð Gunnlaugsson på Facebook.

Centerpartiet är redan större än Framstegspartiet. I den senaste opinionsmätningen från MMR - som gjordes innan Sigmundur Davíð Gunnlaugssons nya parti fått ett namn - är det första gången som stödet för bägge partierna mäts.

Det är 7,3 procent av väljarna som stödjer Centerpartiet. Framstegspartiet får bara 6,4 procent, en tillbakagång med 3,7 procentenheter. Så lågt har stödet för partiet bara varit en gång under de sju år som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var partiledare - och det var direkt efter det avslöjande om tillgångar i ett skatteparadisbolag som ledde till att han tvingades avgå.

Mätningens andra stora vinnare är Gröna vänstern som nu får 24,7 procent, en ökning med 4,2 procentenheter. Därmed är partiet åter större än Självständighetspartiet som får 23,5 procent, en minskning med 1 procentenhet. Det är första gången på sju månader som Gröna vänstern är största parti hos MMR.

Tredje största parti är Socialdemokraterna med 10,4 procent, en minskning med 0,2 procentenheter. Piratpartiet får 10 procent, en tillbakagång med 3,5 procentenheter. Även Folkets parti tar sig över femprocentsspärren med 8,5 procent, en ökning med 1,8 procentenheter.

Både Renässans och Ljus framtid förlorar sina platser i alltinget. Renässans får 4,9 procent, en nedgång med 1,1 procentenheter, och Ljus framtid får 2,5 procent, en minskning med 1,1 procentenheter.

Utanför alltinget finns också Gryning med 0,6 procent (-0,8), Folkfronten med 0,6 procent (oförändrat), Isländska folkfronten med 0,3 procent (-1,3) och Humanistpartiet med 0,1 procent (+0,1).

Bara 22,5 procent av väljarna stödjer den avgående regeringen med Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Minskningen är hela 4,8 procentenheter. Siffran är den i särklass sämsta för denna kortlivade regering.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avhopp har gjort den interna splittringen synlig på nytt. Han lade i går i RÚV skulden för splittringen på den nya ledningen. Han talade också om behovet av nya politiska idéer.

Sigurður Ingi Jóhannsson kontrade på Facebook där han skrev att nyvalet kommer att handla om individers förtroende och trovärdighet. Väljarna efterlyser enligt Sigurður Ingi Jóhannsson partier och politiker som agerar ansvarsfullt. Han sade till Vísir att Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avhopp inte handlar om sakfrågor utan om personfrågor.

Lilja Alfreðsdóttir säger till RÚV att hon tror att bägge partierna kan bli framgångsrika. Som exempel nämner hon Självständighetspartiet och Renässans. Trots att Renässans bildades som en utbrytning gjorde Självständighetspartiet ändå ett bra val hösten 2016. På samma sätt hoppas hon att Framstegspartiet och Centerpartiet ska locka nya väljare och inte bara slåss om gamla väljare.

Här kan du läsa mer om splittringen inom Framstegspartiet och här kan du läsa mer om opinionsläget.