torsdag 7 september 2017

En av världens två sista garfåglar har hittats

Foto: Thierry Hubin/RBINS
För 173 år sedan dödades de två sista levande garfåglarna på Eldey. Både hanen och honan stoppades upp och hamnade på museum i Köpenhamn. Men där slutade spåren. Med hjälp av dna har nu en av fåglarna identifierats som den garfågel som finns på ett museum i Bryssel. Den andra fågeln kan finnas i Cincinnati. Det framkommer i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Genes.

Den 3 juni 1844 tog sig män på uppdrag av fågelsamlare i land på Eldey, en vulkanisk klippö inte långt från det isländska fastlandet. Där jagade de i kapp två häckande garfåglar. Efter att ha vridit nacken av fåglarna sålde de dem för uppstoppning.

Det visade sig att det var de två sista levande garfåglarna i världen. Det finns uppgifter om senare observationer, men ingen av dem är bekräftade.

Länge var garfågeln en vanlig fågel på Island. Under 1800-talets början blev den allt mer sällsynt. Den största kolonin med ett femtiotal fåglar fanns på Geirfuglasker. När ön 1830 sjunk under vattenytan i samband med vulkanisk aktivitet flyttade fåglarna till Eldey.

Garfågeln kunde inte flyga. Den jagades länge för sitt kött. Men de sista åren blev den allt mer eftertraktad bland samlare. När det var uppenbart att den var på väg att utrotas blev den mycket intressant för personer som samlade på och handlade med uppstoppade fåglar.

De två sista fåglarnas inre organ och hud hamnade på museum i Köpenhamn. Huden registrerades året därpå hos en dansk samlare. Men där slutade spåren efter huden. Inälvorna sparades dock.

Britten Errol Fuller har de senaste åren försökt lokalisera fåglarna från Eldey. I samarbete med forskare tog han fram en lista över de mest sannolika kandidaterna bland det åttiotal uppstoppade garfåglar som finns i världen.

Forskarna har nu med hjälp av dna från hanens mitokondrie i Köpenhamn kunnat matcha det med dna från matstrupen hos den fågel som finns på ett museum i Bryssel. Det rör sig om samma fågel - och det är alltså den sista kända levande hanen från Eldey som nu lokaliserats.

Förhoppningen var att även kunna identifiera honan. Ingen av de fyra mest sannolika exemplaren visade sig dock vara rätt. Forskarna tror nu att den riktiga fågeln finns på ett museum i Cincinnati. De har också fått lov att undersöka den fågeln för att se om det faktiskt rör sig om honan från Eldey.

En uppstoppad garfågel ägs av Náttúruminjasafn Íslands. Den köptes på auktion 1971.

Här kan du läsa mer om garfågeln.