tisdag 12 september 2017

Ex-politiker blir vd för Islands nya mediejätte

Karl Garðarsson är ny vd för Frjáls fjölmiðlun. Den tidigare parlamentarikern blir därmed högsta chef i det bolag som nu är Islands tredje största inom mediebranschen. Karl Garðarsson har inte bara suttit i alltinget för Framstegspartiet. Han har också mångårig erfarenhet från en rad isländska medier. Men vem som äger bolaget är fortfarande en gåta.

I förra veckan genomfördes den kanske mest spektakulära affären på den isländska mediemarknaden på flera år. Och ännu en gång var det Björn Ingi Hrafnsson - som stått i centrum för flera tidigare uppmärksammade övertaganden - som hade en nyckelroll i turerna.

Med lånade pengar skapade Björn Ingi Hrafnsson Islands tredje största privatägda mediekoncern. Verksamheten har gått med stora förluster. För en vecka sedan var läget akut. Om inte statliga avgifter och skatter betalades riskerade Björn Ingi Hrafnsson såväl personlig konkurs som fängelse.

För omkring 600 miljoner isländska kronor släcktes de mest akuta skulderna. Hotet mot Björn Ingi Hrafnsson var däremot undanröjt.

För att kunna genomföra affären var han tvungen att föra bolaget Dalurinn bakom ljuset. Dalurinn tog nyligen över 68 procent av aktierna i Pressan - Björn Ingi Hrafnssons mediekoncern - efter ett misslyckat övertagande. Men då de nya ägarförhållandena inte finns representerade i Pressans styrelse kunde Björn Ingi Hrafnsson sälja en rad medier till bolaget Frjáls fjölmiðlun.

I affären ingick bland annat DV, Eyjan, Pressan och Ínn. Kvar i Pressan blev skulder på några hundra miljoner och några titlar som har svårt att nå lönsamhet.

När Björn Ingi Hrafnsson tog över DV var ett av de uttalade målen från flera av dem som backade upp honom att få tidningen att upphöra med granskande journalistik. Den kritiska tonen försvann. I stället blev DV betydligt mer positivt inställd till Framstegspartiet, samma parti som han representerat i kommunfullmäktige i Reykjavík.

Ännu en gång är advokaten Sigurður G. Guðjónsson inblandad i övertagandet. Den här gången är det som ägare av Frjáls fjölmiðlun. Men vem den verkliga ägaren är - och som finansierat Frjáls fjölmiðluns affärer - är inte känt.

Även Sigurður G. Guðjónsson och Karl Garðarsson har arbetat ihop tidigare. Beskedet kom i går i Eyjan att Karl Garðarsson nu utsetts till ny vd för Frjáls fjölmiðlun.

Karl Garðarsson satt i alltinget för Framstegspartiet mellan 2013 och 2016. Han ställde upp för omval förra hösten, men lyckades inte försvara sin plats i parlamentet.

Men Karl Garðarsson har också lång erfarenhet från mediebranschen. Länge jobbade han som journalist på Stöð 2. Tillsammans med Sigurður G. Guðjónsson startade han 2005 gratistidningen Blaðið. Den såldes senare till Árvakur - samma bolag som äger Morgunblaðið - och bytte namn till 24 stundir. Tidningen lades ned samma vecka i oktober 2008 som finanskraschen med full kraft slog mot de isländska storbankerna. Den redan förlusttyngda tidningen såg då ut att kunna räkna med ännu lägre annonsintäkter.

Som vd ska Karl Garðarsson enligt Eyjan fortsätta att utveckla Frjáls fjölmiðlun. Den fråga många nu ställer sig handlar inte enbart om vilka som står bakom affären och om det ännu en gång rör sig om personer med koppling till Framstegspartiet. Den handlar också om hur den nya mediejätten kommer att förhålla sig till det parti som det har så starka personkopplingar till.

Här kan du läsa mer om turerna kring Pressan.