onsdag 20 september 2017

Få ledamöter lämnar politiken inför nya alltingsvalet

Inga stora förändringar är att vänta på listorna i det kommande nyvalet. Hittills är det bara tre ledamöter som meddelat att de inte ställer upp för nyval. En av dem är Eygló Harðardóttir som i går tillkännagav att hon lämnar rikspolitiken. Sedan tidigare har Birgitta Jónsdóttir och Theodóra S. Þorsteinsdóttir tagit samma beslut.

Av alltingets 63 ledamöter är det i dagsläget bara tre som inte ställer upp för omval. Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir bekräftade i förra veckan att hon inte kandiderar på nytt. Ljus framtids Theodóra S. Þorsteinsdóttir tog nyligen beslutet att lämna alltinget för att i stället satsa på kommunpolitiken i Kópavogur.

Eygló Harðardóttir meddelade i går att hon inte ställer upp för omval. Efter nio år i parlamentet är hon en av Framstegspartiets mest erfarna politiker. Hon har också varit minister och vice ordförande. Nu skriver hon på Facebook att hon tänker ägna sig åt annat än politik:
"Jag har länge varit övertygad om att det inte ska vara ett livslångt arbete att sitta i alltinget och har argumenterat för grundlagsförändringar om att varje alltingsledamot inte ska sitta längre än åtta år sammanhängande i alltinget. I november 2017 blir de åren nio för mig. Därför anser jag det riktigt att vid denna tidpunkt sätta punkt och söka nyare och roligare äventyr på andra arenor."
Av de övriga 60 ledamöterna är det några som ännu inte har bestämt sig eller inte har lämnat något besked. Där finns enligt Fréttablaðið Självständighetspartiets Óli Björn Kárason och Kristján Þór Júlíusson, Piratpartiets Jón Þór Ólafsson och Framstegspartiets Þórunn Egilsdóttir.

Men det finns också personer som förlorade sina platser i förra valet som nu vill återvända till alltinget. Piratpartiets Helgi Hrafn Gunnarsson har meddelat att han kandiderar. Där märks Socialdemokraternas Ólína Þorvarðardóttir och Margrét Tryggvadóttir och Framstegspartiets Líneik Anna Sævarsdóttir, Þorsteinn Sæmundsson och Willum Þór Þórsson.

Páll Valur Björnsson lyckades inte försvara sin plats i alltinget i senaste valet. Ett halvår senare begärde han utträde ur Ljus framtid. Han sade att han inte längre kunde vara med i ett parti som han ansåg hade svikit grundläggande värderingar genom att bilda koalition med Självständighetspartiet och Renässans.

Eftergifterna i EU-frågan och en högersvängning var de främsta skälen till Páll Valur Björnssons avhopp. Páll Valur Björnsson säger i Morgunblaðið att han nu överväger att kandidera - men då för ett parti som står längre till vänster än Ljus framtid:
"Jag har tänkt på detta."
En som vill ge sig in i rikspolitiken är Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir. Hon skriver på Facebook att hon vill leda Framstegspartiets lista i norra Reykjavík. Om hon väljs in i alltinget kommer hon att lämna den plats hon har i dag i kommunfullmäktige i Reykjavík:
"På ett välbesökt möte i går kväll hos Framstegspartiets förening i Reykjavík meddelade jag mitt beslut om att i valet kandidera till första platsen i norra Reykjavík."
Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir har tidigare sagt sig vara intresserad av att toppa Framstegspartiets lista i kommunalvalet i Reykjavík nästa vår. Om hon skulle få en plats i parlamentet blir hon inte toppkandidat i kommunen.

Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttir och Helgi Hrafn Gunnarsson.