måndag 11 september 2017

Fällande dom för dubbelmord - 187 år efter avrättningen

Friade från mordbrand men skyldiga till dubbelmord. Men en våldsam bonde lindrar domarna mot två av de inblandade kvinnorna. Så löd domen när rättegången mot Agnes Magnúsdóttir, Friðrik Sigurðsson och Sigríður Guðmundsdóttir genomfördes i Hvammstangi i lördags - 187 år efter att två av dem avrättades.

I mars 1828 dog bonden Nathan Ketilsson och gårdskarlen Pétur Jónsson. Först tycktes det som att de omkommit i en eldsvåda - men snart visade det sig att de blivit mördade innan branden bröt ut. Nästan två år senare avrättades Agnes Magnúsdóttir och Friðrik Sigurðsson genom halshuggning. Sigríður Guðmundsdóttir dömdes till livstids fängelse.

Rättegången återskapades i Hvammstangi i lördags. Platsen valdes eftersom den ligger nära både gården Illugastaðir, där morden ägde rum, och Þrístapar, där avrättningarna genomfördes.

Under den fiktiva rättegången yrkade åklagaren på sexton års fängelse för Agnes Magnúsdóttir och på åtta års fängelse för Friðrik Sigurðsson och Sigríður Guðmundsdóttir. Hon valde att väcka åtal för mord, mordbrand och stöld. Sexton års fängelse är i dag det längsta straffet som utdöms för mord på Island.

Men domarna ansåg att det fanns förmildrande omständigheter. En sådan var Nathan Ketilssons regelbundna misshandel av kvinnorna. De friades också från mordbrand.

Agnes Magnúsdóttir, som var hjärnan bakom dubbelmorden, döms till fjorton års fängelse. Straffet för Friðrik Sigurðsson blir sju år. Till hans fördel talar ett erkännande och hans ungdom. Sigríður Guðmundsdóttir får fem års fängelse.

Här kan du läsa mer om den återskapade rättegången.