söndag 3 september 2017

Färre islänningar nöjda med sommarvädret

Sju av tio islänningar är nöjda med sommarvädret i år. Högst betyg till vädret ger personer bosatta på västra, norra och östra Island. Men årets sommar gjorde betydligt färre islänningar glada än sommaren 2016. Dessutom var det färre som var nöjda med semestern. Det visar en undersökning utförd av MMR.

De senaste åtta somrarna har MMR ställt frågor om sommarvädret. De två somrar som sticker ut är 2016 och 2010. Då var det ytterst få som inte var nöjda med vädret.

En majoritet av islänningarna var nöjda även med årets sommar. Totalt svarade 70 procent att de var nöjda - men av dessa var bara 18 procent mycket nöjda och 52 procent ganska nöjda. Missnöjda var 30 procent - där 24 procent var ganska missnöjda och 6 procent mycket missnöjda.

Det är stora skillnader mellan olika regioner. På västra och nordvästra Island var det 83,5 procent som gav ett högt betyg till årets sommarväder. Nästan lika nöjda var personer bosatta på nordöstra och östra Island. Där svarade 82,6 procent att vädret varit bra.

Mindre nöjda var personer bosatta på södra Island. I regionen uppgav 59,1 procent att de var nöjda med sommarvädret. I huvudstadsregionen utanför Reykjavík var motsvarande siffra 64,4 procent och i Reykjavík 70,1 procent.

Förändringarna är däremot små när det gäller nöjdheten med semestern. I år var 86 procent nöjda och 14 procent missnöjda. Förra året var det 88 procent som svarade att de haft en bra semester.

Här kan du läsa mer om opinionen om sommarvädret.