fredag 22 september 2017

Flera försök bilda ny regering före beslutet om nyval

Nyval stod inte högst på önskelistan hos Framstegspartiet. Men försöken att bilda en minoritetsregering med Gröna vänstern och Socialdemokraterna misslyckades. Piratpartiet vände sig till fyra andra partier med målet att bilda en majoritetsregering. Intresset från Gröna vänstern var svalt, men Socialdemokraterna var redo att sätta sig i en fempartikoalition med mitten- och vänsterpartier.

När regeringskrisen var ett faktum för en vecka sedan var det inte alla partier som såg nyval som den bästa lösningen. Självständighetspartiet sträckte ut handen bland annat till Framstegspartiet för att kunna behålla regeringsmakten. Diskussionerna ledde dock inte till något resultat.

Flera oppositionspartier försökte också bilda regering. Inte heller här ledde överläggningarna till något resultat. Piratpartiet såg inte nyval som den bästa lösningen - men från Gröna vänstern var intresset litet för att förhandla. Det berättar gruppledaren Birgitta Jónsdóttir i Fréttablaðið:
"Det var otroligt svårt att få Gröna vänstern att komma och diskutera. ... Jag hade velat ha ett möte med alla och jag ansåg det faktiskt vara vår moraliska skyldighet. ... Jag tyckte inte att detta försöktes hela vägen senast och det har skett en hel del stora förändringar sedan dess. Nu hade människor möjligen varit beredda att göra fler kompromisser. ... Jag förstod inte varför det var så angeläget att utlysa val."
Hon bjöd också in Socialdemokraterna, Ljus framtid och Renässans. Före förra valet tog Piratpartiet initiativ till överläggningar mellan samma fem partier. Då valde Renässans att tacka nej. Efter valet försökte de fem partierna bilda regering. Även då misslyckades försöken. Men Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson säger i Morgunblaðið att han nu som då trodde på idén:
"Om man går tillbaka ett halvår i historieböckerna så var min inställning tydlig. Jag ansåg att det nästan bara var handarbetet kvar och att det vore ganska enkelt att ena dessa partier. Jag har inte ändrat uppfattning om det."
Inför förra valet diskuterades möjligheter till en allians mellan vänster- och mittenpartier. Tanken var att erbjuda ett tydligt regeringsalternativ. Partierna kunde dock inte enas. Och den här gången förs enligt Fréttablaðið inga sådana diskussioner.

Då blev Självständighetspartiet och Gröna vänstern de två största partierna. Tillsammans behövde de bara ytterligare ett mandat för att bilda majoritet i alltinget. Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson erbjöd Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir finansministerposten i en koalition.

Någon koalition mellan de två partierna blev det aldrig. Att samarbeta med Självständighetspartiet ligger ofta närmare till hands för Gröna vänsterns landsbygdsväljare än för partiets storstadsväljare. Och tanken på en koalition mellan partierna har inte försvunnit.

Össur Skarphéðinsson, tidigare alltingsledamot och ledare för Socialdemokraterna, hävdar på Facebook att Katrín Jakobsdóttir nu knäböjer för Bjarni Benediktsson. Syftet ska vara att kunna bilda en koalition efter valet. Att det skulle pågå ett medvetet närmande mellan de två partierna avvisar Katrín Jakobsdóttir i Vísir.

Även Sigurður Ingi Jóhannsson, ledare för Framstegspartiet, tog initiativ till samtal. Han vände sig inte bara till Självständighetspartiet. Han berättar i Morgunblaðið att han också försökte bilda regering med Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Men han behövde då dessutom få Självständighetspartiet eller Ljus framtid och Renässans att värja den mot misstroende:
"Precis som jag sade i fredags. Det är helt enkelt vår skyldighet. Men när det inte visade sig vara möjligt fanns bara ett alternativ och det är val. Sedan får vi hoppas att det resulterar i något som går att arbeta med. Det får visa sig."
Diskussionerna med Socialdemokraterna och Gröna vänstern hann inte långt. De var beroende av passivt stöd från andra partier - och något sådant kunde inte Sigurður Ingi Jóhannsson skaffa.

Här kan du läsa mer om regeringskrisen.