onsdag 20 september 2017

Flera isländska småpartier positiva till nyvalet

En rad partier som i dag står utanför alltinget ser positivt på det kommande nyvalet. Men flera mindre partier befarar att den korta valrörelsen gynnar de etablerade partierna. De har både ekonomiska resurser och mängder av partiarbetare. Både Frihetspartiet och Humanistpartiet överväger att inte ställa upp eftersom valdagen är för nära i tiden.

I måndags blev det klart att Island går till val den 28 oktober - bara 364 dagar sedan det senaste valet till alltinget. Partierna har alltså bara knappt sex veckor på sig att förbereda sig. Och femton dagar före valdagen måste alla listor vara klara.

Flera mindre partier hade siktet inställt på kommunalvalen i maj nästa år. Många - men långt ifrån alla - ser ändå fram emot nyvalet till alltinget.

Spelreglerna ser dock olika ut. De etablerade partierna har större ekonomiska resurser, starkare infrastruktur och fler partiarbetare. Inte minst är det ofta mödosamt för småpartierna att samla ihop de underskrifter som är nödvändiga för att en kandidatur ska godkännas.

Folkets parti ser ut att ha goda möjligheter att klara femprocentsspärren. I förra valet fick partiet 3,5 procent. Det räckte inte till några platser i alltinget, men till partistöd på drygt 10 miljoner isländska kronor om året. Pengarna har bland annat använts till en partilokal. Ledaren Inga Sæland säger i Morgunblaðið att partiet har hushållat med resurserna och att utgångsläget är bättre än inför förra valet:
"Vi har en fond och vi har sparat bidragen till valrörelsen. Hos oss arbetar människor för ideal och utan lön så trots att arbetsdagarna är långa har partiet inte förlorat pengar. Vi har pengar och kommer förhoppningsvis att få ytterligare stöd för att följa upp detta. Vårt läge är faktiskt betydligt starkare nu än det var i senaste valet. Utöver att vara ekonomiskt starkare så är vi erfarenheten rikare och upplever mycket mer stöd."
Flera andra partier som inte klarade spärren i senaste valet överväger att åter ställa upp. Det gäller bland annat Gryning, Folkfronten och Isländska folkfronten.

Men flera mindre partier lutar också åt att inte kandidera. Humanistpartiet - som i förra valet blev historiskt genom att bara få 33 röster, vilket var den lägsta siffran någonsin i ett alltingsval - och Frihetspartiet anser att tiden är för knapp.

Det nybildade Frihetspartiet hade planerat att för första gången gå till val i Reykjavík till våren. Partiledaren Gunnlaugur Ingvarsson säger i Morgunblaðið att de stora partierna gynnas på de små partiernas bekostnad när val utlyses med så kort framförhållning:
"Jag anser att detta är mycket odemokratiskt och det är bara för partimaskiner att utlysa val med så kort varsel."
Ett annat nytt parti är Islands socialistparti under Gunnar Smári Egilssons ledning. Han säger i Morgunblaðið att partiet inte räknat med något val utan därför har ägnat sig åt att bygga upp partiet:
"Vi har inte valt denna tidpunkt. Vi tänkte bara ta oss tid till att bygga upp rörelsen och så i fortsättningen se över en möjlig kandidatur. Men vi styr inte, inte mer än andra, omständigheterna så vi måste bara reagera på dem."
Här kan du läsa mer om opinionsläget inför valet.