tisdag 26 september 2017

Flest vill se Katrín Jakobsdóttir som Islands statsminister

Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir är den som flest islänningar vill se som nästa statsminister. Och hon bedöms också vara den som har störst möjlighet att bli statsminister. Färre tror att Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson får sitta kvar som statsminister. Ännu färre vill att han gör det. Det visar en mätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med en dryg månad kvar till nyvalet är det politiska läget mer ovisst än någonsin. Flera nya partier har goda möjligheter att ta sig in i alltinget. Samtidigt riskerar flera partier att förlora sina mandat i parlamentet.

Nio partier har i dag tillräckligt med stöd för att inte kunna räknas bort i valet. Om samtliga klarar femprocentsspärren kan det bli svårt att bilda regering. Med 63 mandat att fördela är det många partier som kan få bara några få platser i alltinget. Om flera partier däremot hamnar precis under spärren kan det gynna de stora partierna.

I Félagsvísindastofnuns senaste opinionsmätning är Gröna vänstern större än Självständighetspartiet. Om det skulle bli ett valresultat skrivs historia. Bara en gång tidigare sedan Island blev republik har Självständighetspartiet inte varit störst. Det var i valet 2009 som Socialdemokraterna blev större.

I slutspurterna brukar Självständighetspartiet lyckas locka tillbaka sympatisörer som övervägt att lägga sin röst på andra partier. Om stödet den här gången blir tillräckligt för att behålla regeringsmakten återstår att se. Men det är inte Bjarni Benediktsson som är favorit till statsministerposten.

Hela 46 procent säger att de helst vill se Katrín Jakobsdóttir som statsminister. Och 48 procent anser att hon är den mest sannolika statsministern efter valet.

Bara 24 procent föredrar Bjarni Benediktsson som statsminister. Men hela 35 procent betraktar honom som den mest sannolika statsministern.

Framstegspartiets ledare Sigurður Ingi Jóhannsson har få förespråkare. Det är 10 procent som hoppas att han åter ska bli statsminister, men bara 6 procent som tror att så blir fallet. Vidare är det 8 procent som svarar att det blir någon annan än dessa tre.

Katrín Jakobsdóttir har flest anhängare bland kvinnor, unga och islänningar bosatta i Reykjavíkområdet. Stödet för Bjarni Benediktsson är starkast bland män, äldre och personer bosatta i huvudstadsregionen. Sigurður Ingi Jóhannsson lockar däremot fler väljare på landsbygden.

Här kan du läsa mer om opinionsläget inför valet.