söndag 3 september 2017

Gångväg bakom Seljalandsfoss stängs efter klipprasStigen som leder bakom vattenfallet Seljalandsfoss stängdes i går efter flera stora klippras. Flera stenar som vägde mer än 100 kilo föll från berget på området framför forsen. Gångvägen bakom vattenfallet förblir avspärrad åtminstone till i morgon. Skälet är att det finns en överhängande risk för nya klippras.

Seljalandsfoss är en av Islands populäraste turistattraktioner. Vattenfallet besöks dagligen av flera tusen personer. Många av dem väljer att gå bakom forsen.

Flera klippras inträffade i går eftermiddag vid Seljalandsfoss. Polisen i Suðurland valde därför att i samråd med markägarna att stänga den stig som går bakom vattenfallet. Polisen skriver på Facebook att det finns en risk för nya klippras. Stenarna riskerar att falla rakt över det område som besökare använder för att gå till och från forsen.

Ingen skadades under gårdagens ras. Stenarna föll dock inte långt från besökare. Personer som befann sig i närheten flyttade sig snabbt från platsen.

Flera av stenarna vägde enligt polisen mer än 100 kilo.

Gångvägen bakom Seljalandsfoss förblir stängd även i dag. Den öppnas tidigast i morgon. Polisen ska nu utvärdera risken för ytterligare stenras. Om den befaras vara stor kommer stigen att hållas stängd.

Ovan kan du se en film från delar av stenraset.