fredag 29 september 2017

Gunnar Bragi Sveinsson lämnar Framstegspartiet

Gunnar Bragi Sveinsson är inte längre medlem i Framstegspartiet. Han kandiderar inte heller för partiet i nyvalet om en knapp månad. Han skriver på Facebook att han inte vill arbeta för ett parti som styrs av krafter som ägnar sig åt ubåtsliknande krigföring för att få bort oönskade namn. Gunnar Bragi Sveinsson säger inget om ett eventuellt avhopp till Centerpartiet.

"Jag föddes in i Framstegspartiet och jag kommer att dö i Framstegspartiet." Så sade Gunnar Bragi Sveinsson för elva dagar sedan när han från Vísir fick frågan om han avsåg att kandidera för partiet i nyvalet den 28 oktober.

Nu har han ändrat sig. På Facebook meddelar Gunnar Bragi Sveinsson att han begärt utträde ur partiet. Han kommer inte heller att kandidera för Framstegspartiet i nyvalet och kandiderar därför heller inte längre till första platsen på listan i den nordvästra valkretsen:
"När jag skriver detta sitter jag med en klump i magen eftersom det inte är enkelt att sluta. Tveklöst skulle jag kunna vinna översta platsen, men vad har vunnits genom det om samarbetet blir outhärdligt? Är det hederligt att kandidera medveten om att det är så sannolikt att man skulle drivas bort från alltingsgruppen? Efter att ha rådgjort med min familj och vänner har jag bestämt mig för att dra tillbaka min kandidatur."
Gunnar Bragi Sveinsson föll i onåd hos partiets maktbas i Skagafjörður när han som utrikesminister med kraft tog ställning för EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland. De ryska motsanktionerna hade stor negativ inverkan på kooperativet Kaupfélag Skagfirðingas export av lammkött. Kooperativet har också sedan länge mycket kontakter med Ryssland.

I den nordvästra valkretsen utmanas han av Ásmundur Einar Daðason om första platsen på Framstegspartiets lista. Det är ingen hemlighet att utmanaren är Kaupfélag Skagfirðingas företrädare i maktkampen.

Gunnar Bragi Sveinsson löper en stor risk att petas från positionen som toppkandidat. Hade han varit säker på att kunna besegra Ásmundur Einar Daðason hade han knappast hoppat av. Utmanaren är själv fårbonde och har sedan tidigare suttit sju år i alltinget för Gröna vänstern och Framstegspartiet.

Framstegspartiet är enligt Gunnar Bragi Sveinsson splittrat. Olika falanger strider mot varandra. Han skriver att han varnade för denna typ av konflikter inför förra höstens partiledarstrid mellan Sigurður Ingi Jóhannsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Sigurður Ingi Jóhannsson segrade med knapp marginal - men Gunnar Bragi Sveinsson stod bakom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson:
"Nu är rättframheten på reträtt i mitt parti. Någon underlig kraft tycks ha tagit kontroll över partiet, en kraft som jag sannolikt inte har varit nog undergiven. Ubåtskrig bedrivs. Min gemenskap inom Framstegspartiet är kluven och jag ser att människor är indelade i falanger. Den gamla vänskapliga hälsningen har i vissa tillfällen i bästa fall blivit artig. Det ska inte vara så. Det behöver inte vara så. ... När det har blivit så funderar man över framtiden. Vill jag arbeta i denna miljö? Kan jag arbeta med människor som arbetar på detta sätt eller låter detta ske?"
Det finns inget besked från Gunnar Bragi Sveinsson om han i stället tänker ansluta sig till Centerpartiet under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledning. Ett sådant steg vore dock allt annat än en sensation.

Ett avhopp från Framstegspartiet till Centerpartiet skulle även vara betydelsefullt för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Visserligen har en rad relativt namnkunniga företrädare bytt parti den senaste veckan, men inget namn har vägt lika tungt som Gunnar Bragi Sveinssons.

Gunnar Bragi Sveinsson skulle bli den första avhopparen från Framstegspartiets alltingsgrupp. Han har varit vice ordförande, har suttit i alltinget sedan 2009, varit partiets gruppledare i fyra år och haft ministerposter i tre och ett halvt år.

Här kan du läsa mer om splittringen inom Framstegspartiet.