söndag 17 september 2017

Gunnar Smári Egilsson startar ny tidning efter konkurs

Ett halvår efter Fréttatíminns kollaps har chefredaktören Gunnar Smári Egilsson planer på en ny tidning. Den här gången handlar det om en tidskrift med fokus på kultur- och samhällsfrågor. Och det finns inga drömmar om några stora vinster. Tidskriften ska drivas av eldsjälar och finansieras av prenumeranter, uppger RÚV.

När Gunnar Smári Egilsson tog över Fréttatíminn var målet att på sikt kunna utmana Fréttablaðið om positionen som landets största gratistidning. Utgivningen utökades från ett till tre nummer i veckan. Flera etablerade journalister anställdes.

Men i våras gick Fréttatíminn omkull. Utgivningen gick hela tiden med stora förluster. Försöken att få in nya ägare misslyckades. Tidningen har nu begärts i konkurs.

De anställda gick inte bara miste om löneutbetalningar. De ansåg också att Gunnar Smári Egilsson förde dem bakom ljuset. Inför personalen gav han sken av att verksamheten gick bra. När konkursen stod för dörren lade han i stället sin energi på att grunda Islands socialistparti.

Fréttatíminn var långt ifrån den första tidningen där Gunnar Smári Egilsson haft en nyckelroll som gått i konkurs. Men det avskräcker honom inte från att på nytt ge sig in i mediebranschen.

I oktober utkommer första numret av en ny tidskrift med fokus på kultur- och samhällsfrågor. Han säger till RÚV att utgivningen ska finansieras genom prenumerationer och att det inte finns några drömmar om några stora vinster:
"Idén är att detta blir både journalistik, forskning och analys. ... Tidskriften blir som en förening mellan dem som bidrar med material. Som medier på 1800-talet."
Här kan du läsa mer om Fréttatíminns konkurs.