söndag 24 september 2017

Hittade 3 800 euro - har laglig rätt till hittelön

3 800 euro fanns i en plånbok som hittades i Reykjanesbær och lämnades in på polisstationen i Keflavík. Snart hörde ägaren av sig - en ung kvinna som sparat alla de pengar hon jobbat ihop på Island under sommaren. En lag instiftad 1811 ger upphittaren rätt till hittelön. Lagen säger dock inte exakt hur stor summan ska vara.

Det var i fredags kväll som en person kom till polisstationen i Keflavík med en upphittad plånbok. I plånboken fanns 3 800 euro i kontanter. Den hade hittats någonstans i kommunen Reykjanesbær.

Polisen efterlyste ägaren på Facebook. Snart hörde en ung kvinna av sig. Hon kunde beskriva såväl plånboken som innehållet i den. Det rörde sig om en kvinna som arbetat på Island under sommaren. I plånboken hade hon de pengar hon hade lyckats spara.

Om upphittaren gör några anspråk på hittelön är inte känt. Men det finns en laglig rätt till en viss ersättning till den som hittar värdesaker och ser till så att de kan återlämnas till ägaren.

Lagen om hittelön har varit oförändrad sedan 1811, men trädde ursprungligen i kraft redan 1767. Den instiftades alltså medan Island fortfarande tillhörde Danmark.

Den säger att värdesaker ska lämnas in till polisen. Om inte ägaren hör av sig inom ett år ska de säljas på auktion. Upphittaren får då rätt till en tredjedel av försäljningssumman. Resten av pengarna går till polisen.

Fynd ska meddelas genom annonser i tidningar. På de platser där inga tidningar utkommer ska fynd meddelas genom informationsblad och utrop som assisteras av trumslagare. Men nu - drygt två sekel efter att lagen senast ändrades - räckte det alltså för polisen att använda Facebook.