fredag 22 september 2017

Humanistpartiet nobbar nyvalet på Island

Humanistpartiet ställer inte upp i nyvalet på Island. Tiden är för knapp för att partiet ska hinna ta fram både en valplattform och kandidater. Det säger talespersonen Júlíus K. Valdimarsson till RÚV. Humanistpartiet har deltagit i fem tidigare val till alltinget, men har aldrig varit i närheten av att vinna några mandat.

I alltingsvalet 2016 kandiderade Humanistpartiet i en av sex valkretsar. I södra Reykjavík fick partiet 33 röster - det lägsta antalet någonsin som ett parti fått i ett alltingsval. Partiet har vid fyra tillfällen också ställt upp i kommunalval i Reykjavík.

När Humanistpartiet bildades 1984 var det under namnet Människans parti. Det har aldrig lyckats ta några mandat varken i kommunen eller i alltinget.

I nyvalet i oktober kommer inte Humanistpartiet att ställa upp. Det säger talespersonen Júlíus K. Valdimarsson till RÚV. Eftersom Humanistpartiet inte har några anställda är tiden för knapp för att hinna med de nödvändiga förberedelserna:
"Det är inte av ointresse som vi inte kandiderar nu, utan fem veckor är för kort tid för politik. Det kan bara partier med partiapparater."
Här kan du läsa mer om småpartiers inställning till nyvalet.