fredag 29 september 2017

I dag stänger kooperativet i Norðurfjörður

I dag stänger butiken i Norðurfjörður för kanske sista gången. Kooperativet Kaupfélag Steingrímsfjarðar vill inte driva butiken vidare. Två personer är intresserade av att ta över verksamheten. Om inte planerna blir verklighet försvinner den enda butiken i hela kommunen Árneshreppur.

Det var 1993 som Kaupfélag Steingrímsfjarðar tog över den lilla butiken i Norðurfjörður. Då hade den tidigare ägaren, Kaupfélag Strandamanna, gått i konkurs. Men efter flera år av förluster vill inte Kaupfélag Steingrímsfjarðar driva den vidare.

Kaupfélag Steingrímsfjarðar lämnar nu Norðurfjörður. Kooperativet anser inte att det finns något som skulle kunna få verksamheten att gå runt. Visserligen ökar antalet turister som besöker området under somrarna, men under större delen av året är det nästan enbart ett trettiotal bofasta som handlar i butiken. Utflyttning gör dessutom att kundunderlaget minskar.

I dag är sista dagen som butiken håller öppet i kooperativets regi. De senaste veckorna har färskvaror reats ut. Lagret har inventerats för att eventuellt kunna tas över av en ny ägare.

Kommunpolitikerna i Árneshreppur söker nu efter någon som vill driva butiken vidare. Inför det möte som hölls i fullmäktige i torsdags hade två intresserade anmält sig. Kommunen låter en ny ägare hyra lokalerna kostnadsfritt i förhoppningen om att det ska locka någon att ta över.

Om övertagandet inte blir av står kommunen helt utan butik. Närmaste dagligvaruhandel är då Kaupfélag Steingrímsfjarðars butiker i Hólmavík och Drangsnes - som ligger runt tre timmars och tjugo mils körning tur och retur från Norðurfjörður. Och under vintern är vägen i regel oframkomlig och kommunen helt isolerad.

Här kan du läsa mer om butiken i Norðurfjörður.