fredag 1 september 2017

Island välkomnar flyktingar från Syrien och Afrika

Flyktingar från krigets Syrien och från förföljelser riktade mot homosexuella i Afrika får en fristad på Island nästa år. Regeringen har nu beslutat om att ta emot omkring 55 kvotflyktingar under 2018. Antalet ska dubblas under de närmaste åren. Målet är att nästa grupp flyktingar ska komma till landet strax efter årsskiftet.

Regeringen har sedan tidigare beslutat att Island ska ta emot ett femtiotal kvotflyktingar om året. Det antalet ska dubblas fram till 2022. Nu har regeringen klubbat riktlinjerna för flyktingmottagandet under 2018. Det framgår i ett pressmeddelande från välfärdsdepartementet.

Även nästa år är det omkring 50 flyktingar som får en fristad på Island. Precis som de senaste åren kommer flyktingar från krigets Syrien att välkomnas. Det handlar om personer som i dag lever i FN:s flyktingläger i Jordanien och Libanon. Det kan också bli aktuellt att ta emot flyktingar från länder som Irak, Afghanistan och Sydsudan.

Flyktingar från Syrien blir den största gruppen. Men fem till tio flyktingar från Afrika kommer också att få möjlighet att komma till Island. Här rör det sig om personer som finns i flyktingläger i Kenya. Samtliga är homosexuella som därför har förföljts och trakasserats i sina hemländer.

Island har tidigare tagit emot homosexuella flyktingar. Socialminister Þorsteinn Víglundsson säger till RÚV att det rör sig om en särskilt utsatt grupp:
"Detta är en grupp som lever under mycket svåra förhållanden och som ofta förföljs i hemlandet och också grupper som har flytt förföljelser i hemlandet, men som inte desto mindre utsätts för mycket trakasserier i flyktingländer eller de länder som de har flytt till."
Vilka kommuner som flyktingarna kommer att få bostäder i är ännu inte klart. En rad isländska kommuner har sedan tidigare sagt sig vara intresserade.

Hittills i år har 40 kvotflyktingar kommit till Island. Regeringens mål är att välkomna ytterligare en familj före årets slut. Förra året kom 56 kvotflyktingar till landet. Förhoppningen är att de flyktingar som kommer nästa år ska anlända redan i januari.

Regeringen vill samtidigt att kvotflyktingar och asylsökande ska få samma villkor. I dag får flyktingar omfattande stöd från samhället under en längre tid. Asylsökande som får uppehållstillstånd får däremot bara begränsad hjälp. Bättre uppbackning anses vara nödvändigt för att påskynda integration.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.