fredag 15 september 2017

Islands regering spricker - teg om upprättelse för pedofil

Ljus framtid lämnar trepartikoalitionen. Och Renässans vill utlysa nyval. Därmed står det klart att regeringen spricker. Beskedet kom i natt sedan det i går blivit känt att statsministern Bjarni Benediktssons far skrivit ett rekommendationsbrev åt en dömd pedofil. Detta fick han redan i somras veta av justitieminister Sigríður Á. Andersen - men ingen annan i regeringen informerades.

Efter rekordkorta 247 dagar vid makten tyder allt på att koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid är historia. Regeringen spricker på hanteringen av hur dömda sexbrottslingar fått upprättelse. Enligt Ljus framtid har Självständighetspartiet försökt vilseleda koalitionspartierna. Det har i sin tur skadat förtroendet.

Debatten om upprättelse - en bestämmelse som gör det möjligt för brottslingar att exempelvis på nytt kunna arbeta som advokater eller att kandidera till alltinget - briserade under försommaren. Då blev det känt att en jurist fått upprättelse. Beslutet gav honom möjlighet att ansöka om att åter få arbeta som advokat.

Juristen dömdes 2008 till tre års fängelse för sexuella övergrepp mot fyra flickor. Mot löften om pengar och med hjälp av list tvingade han dem till sex.

2014 var första gången när han vände sig till inrikesministern för att begära upprättelse. Inget beslut togs i frågan. I februari 2016 upprepade han sin begäran. När den beviljades fick han åter det som kallas ett fläckfritt rykte. Och det ger honom i sin tur möjlighet att återfå advokatlicensen.

Beskedet väckte starka reaktioner. Kritik riktades bland annat mot justitieminister Sigríður Á. Andersen och president Guðni Th. Jóhannesson. Hon var ansvarig för det departement som behandlade frågan, och han var den som undertecknade beslutet.

En av de som hade skrivit rekommendationsbrev - något som är nödvändigt - åt juristen var Halldór Einarsson. På Island förknippas han med Henson, den tillverkare av idrottskläder som bland annat fotbollsklubben KR i Reykjavík använder. Efter beskedet har det diskuterats om en bojkott från supportrarnas sida.

Sedan beslutet om återupprättelsen blivit känt har juristen polisanmälts för nya övergrepp. Enligt de kvinnor som anmält honom rör det sig om brott som ska ha begåtts vid samma tid som de övergrepp som han dömdes för.

Snart visade det sig att andra sexbrottsdömda också fått upprättelse. En av dem var en pedofil som dömts för en rad sexbrott mot barn. En av dem som undertecknade ett rekommendationsbrev var Benedikt Sveinsson, far till statsminister Bjarni Benediktsson.

De senaste veckorna har många kritiserat Sigríður Á. Andersen eftersom de ansett att hon inte velat lägga fram all information om besluten. Hon har hänvisat till tveksamheter om vad som varit offentliga uppgifter och inte.

Sigríður Á. Andersen meddelade redan för flera veckor sedan att hon tänker lägga fram ett förslag om att avskaffa lagen om återupprättelse och fläckfritt rykte.

När alltinget samlades i tisdags uppmanade Guðni Th. Jóhannesson i sitt tal ledamöterna att rösta bort lagen. Han sade att den var föråldrad och att det var uppenbart att den stred mot medborgarnas åsikt i frågan. Samma dag vände han sig också till anhöriga till sexbrottslingarnas offer och bad om ursäkt för sin del i den process som gav dem återupprättelse.

När det i går visade sig att Benedikt Sveinsson undertecknat ett rekommendationsbrev gick han snabbt ut och bad om ursäkt. Han skrev i ett uttalande att han ångrade att han tagit ställning för att mannen skulle få ett fläckfritt rykte och att han beklagade att han inte tagit hänsyn till mannens offer.

Men det visade sig också att Sigríður Á. Andersen redan i juli hade informerat Bjarni Benediktsson om att hans far var en av de personer som undertecknat rekommendationsbrev åt mannen. Det meddelade hon ingen annan i regeringen.

Óttarr Proppé, ledare för Ljus framtid, och Benedikt Jóhannesson, ledare för Renässans, fick information från Bjarni Benediktsson i måndags. Det ska dock ha varit övergripande information utan några detaljer.

Redan tidigare har Självständighetspartiet fått kritik från oppositionen för att ha försökt tysta debatten och sopa uppgifter under mattan. Kritiken i går handlade främst om att hon utåt sagt att hon inte kunde delge känslig information, men att hon ändå meddelade statsministern. I ett pressmeddelande som publicerades en månad innan hon informerade Bjarni Benediktsson uppgav justitiedepartementet att det inte var tillåtet att offentliggöra vilka som undertecknat rekommendationsbreven.

Besluten om upprättelse har enligt Sigríður Á. Andersen tagits enligt sedan länge etablerade normer. Hon har också förnekat att hon försökt dölja uppgifter.

Nu spricker alltså regeringen efter avslöjandet. Ljus framtid lämnar koalitionen. I ett pressmeddelande från i natt anges skälet vara "en allvarlig förtroendespricka".

Ljus framtids alltingsgrupp och partistyrelse samlades i går kväll för att diskutera läget. Ungefär hälften av de 80 ledamöterna i styrelsen närvarade. Där rådde stor enighet om att lämna koalitionen. I en e-omröstning i styrelsen röstade 87 procent för att bryta regeringssamarbetet.

Renässans har inte formellt lämnat regeringen. Däremot skriver alltingsgruppen i ett pressmeddelande att den vill utlysa nyval. Beslutet fattades efter ett tre timmar långt möte som slutade först vid fyratiden i morse.

Ett avhopp även från Renässans går inte att utesluta. Partiets alltingsgrupp träffas i dag klockan 9.30 lokal tid för att diskutera läget.

Bjarni Benediktsson har ännu inte kommenterat krisen. Det troliga är att han inom de närmaste dagarna vänder sig till Guðni Th. Jóhannesson med sin avskedsansökan. Presidenten ber honom sannolikt att sitta kvar som statsminister för en interimsregering tills en ny regering kan bildas. Det kan ske genom nyval eller genom en ny koalition mellan några av de partier som i dag sitter i alltinget.

Frågan är dock vilket parti som i detta läge skulle vilja regera ihop med Självständighetspartiet. Men partiet skulle kunna regera vidare i minoritet ihop med Renässans fram till ett nyval. Ett sådant skulle kunna hållas samtidigt som kommunalvalen i maj nästa år.

Klart är att Bjarni Benediktssons trepartikoalition ser ut att bli den mest kortlivade majoritetsregeringen i Islands historia. Den ser alltså ut att spricka efter bara 247 dagar. Tre minoritetsregeringar har dock suttit kortare tid.

Det är tredje gången på knappt nio år som en isländsk majoritetsregering spricker. Gemensamt för de tre är att Självständighetspartiet ingått i samtliga.

Här kan du läsa mer om turerna kring juristens upprättelse.