måndag 25 september 2017

Islands socialistparti ställer inte upp i nyvalet

Nybildade Islands socialistparti ställer inte upp i nyvalet i oktober. Partiet vill på sikt kandidera till såväl alltinget som kommunfullmäktigen - men först när det utvecklats till en folkrörelse med ett fullständigt politiskt program. Beslutet fattades vid ett medlemsmöte. Det uppger partiet i ett pressmeddelande.

I våras bildades Islands socialistparti formellt. Grundaren Gunnar Smári Egilsson leder partiets interimsstyrelse. Ett landsmöte hålls den 18 november då en partistyrelse ska väljas.

Men Islands socialistparti kommer inte att ställa upp i valet den 28 oktober. Det beslutet klubbades i lördags vid ett medlemsmöte.

När partiet grundades var det med syftet att bygga upp en folkrörelse med representanter i alltinget, i kommunfullmäktigen och i fackföreningar. Det arbetet pågår fortfarande. Inte heller har det politiska programmet spikats och den inre partistrukturen har inte blivit klar. Det är skälet till att Islands socialistparti inte kandiderar till alltinget.

Hittills har inte Islands socialistparti haft några framgångar i opinionen. Vid de tillfällen då väljarstödet särredovisats har det varit några få promille som sympatiserat med partiet.

Här kan du läsa mer om Islands socialistparti.