onsdag 27 september 2017

Kommunen köper äldsta huset i centrala Reykjavík

Foto: Reykjavíkurborg
För 260 miljoner isländska kronor köper kommunen Aðalstræti 10 i Reykjavík. Huset är det äldsta i stadskärnan - och det näst äldsta i hela kommunen. Huset ska användas till en utställning om Reykjavíks historia från de första bosättarnas ankomst till i dag. Det nya museet öppnar i september 2018. Kostnaden för utställningen är 190 miljoner.

Aðalstræti var den första gatan som byggdes i Reykjavík. I området har en rad fynd gjorts vid utgrävningar. På den plats där utställningen Landnámssýningin finns i dag har lämningar från omkring år 870 påträffats. Det rör sig om gården Vík - som också kallades Reykja-Vík - som kan ha varit den första kända bosättaren Ingólfur Arnarsons hem.

Året var 1762 när huset på Aðalstræti 10 byggdes. Det har genom århundradena varit hem åt en rad biskopar och åt rektorn Jens Sigurðsson, som var bror till självständighetskämpen Jón Sigurðsson som själv ofta bodde i huset när han besökte Island under somrarna. Restauranger och butiker har också funnits i huset.

I stadskärnan finns inget äldre hus. Men byggnaden på Aðalstræti 10 är inte äldst i kommunen. Det äldsta bevarade huset i Reykjavík är Viðeyjarstofa, ett stenhus byggt på ön Viðey i Faxaflói mellan 1753 och 1755.

I dag finns designbutiken Kraum på Aðalstræti 10. Men nu har kommunfullmäktige beslutat att köpa huset. Prislappen är 260 miljoner isländska kronor.

Syftet med köpet är att använda huset till en utställning om Reykjavíks historia och utveckling från de allra första bosättarna till i dag. Museet ska stå klart i september 2018. Kostnaden för själva utställningen blir 150 miljoner isländska kronor. Dessutom lägger kommunen 40 miljoner på att förbättra tillgängligheten och att bygga fler toaletter.

Beslutet i kommunstyrelsen kommer efter ett förslag från borgmästaren Dagur B. Eggertsson. Han skriver att arkeologiska fynd som gjorts de senaste åren delvis har förändrat synen på Reykjavíks historia. Nästa år är det dessutom 100 år sedan Island till viss del blev självständigt från Danmark. Det gör enligt Dagur B. Eggertsson den nya utställningen särskilt angelägen.

Självständighetspartiets representanter i kommunstyrelsen avstod från att rösta och reserverade sig mot vad de såg som ett bristfälligt beslutsunderlag. Den styrande majoriteten - som består av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet - stod bakom beslutet.

Huset på Aðalstræti 10 har en stor källare som sträcker sig mot Aðalstræti 16, där Landnámssýningin finns. En tanke är att bygga ihop den nya och den befintliga utställningen.

Fokus för utställningen på Aðalstræti 10 blir alla de lämningar som påträffats i närheten. Den kommer bland annat att skildra Víkurkirkjugarður. Kyrkogården var i omkring 800 år den huvudsakliga begravningsplatsen i Reykjavík.

De första begravningarna på Víkurkirkjugarður genomfördes redan under slutet av 1000-talet. Då fanns det också en kyrka på platsen. Kyrkogården togs formellt ur bruk 1838, men begravningarna fortsatte ändå fram till 1883. De sista årtiondena krävdes ett särskilt tillstånd för att begravas på Víkurkirkjugarður.

Huset på Aðalstræti 10 ägs av Minjavernd, ett bolag som ägs av staten, Reykjavíks kommun och en stiftelse. När Minjavernd köpte huset 2005 var det i mycket dåligt skick. Renoveringsarbetena pågick i två år innan det 2007 kunde börja hyras ut.

Kommunen tänker nu tillsammans med myndigheten Minjastofnun Íslands utlysa en idétävling om utställningen och hur den kan länka ihop huset på Aðalstræti 10 med Víkurkirkjugarður.