tisdag 19 september 2017

Ljus framtid och Folkets parti klarar spärren till alltinget

Renässans riskerar att tvingas lämna alltinget efter bara ett år. Men både Ljus framtid och Folkets parti klarar femprocentsspärren. Störst på Island är Självständighetspartiet - men avståndet till Gröna vänstern är inte stort. Sju eller åtta partier tar plats i alltinget. Det visar opinionsmätningar som utförts av Zenter och Fréttablaðið.

I alltingsvalet för ett knappt år sedan såg det länge ut som Ljus framtid inte skulle klara femprocentsspärren. Då var det motståndet mot ett nytt jordbruksavtal som räddade kvar partiet i parlamentet. Nu ser beslutet att lämna regeringssamarbetet med Självständighetspartiet och Renässans ut att kunna rädda Ljus framtid på nytt.

Det är Zenter och Fréttablaðið som står bakom de första opinionsmätningarna som gjorts efter regeringskrisen. Hos Zenter får Ljus framtid 5,6 procent - ett väljarstöd som skulle ge partiet tre mandat i alltinget om det vore val i dag. Det är första gången på flera månader som partiet hos något opinionsinstitut klarar femprocentsspärren.

För koalitionspartnern Renässans ser läget bekymmersamt ut. Partiet har bara 2,7 procent av väljarna bakom sig och förlorar därmed samtliga platser i parlamentet.

Största parti är Självständighetspartiet med 26,4 procent. Om det var ett valresultat skulle det vara Självständighetspartiets näst sämsta val sedan Island blev republik 1944.

Gröna vänstern är ohotad tvåa med 22,8 procent av väljarstödet. Avståndet mellan Självständighetspartiet och Gröna vänstern är inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

Ytterligare fyra partier klarar spärren i Zenters mätning. Piratpartiet får 12,5 procent, Framstegspartiet 10,5 procent, Folkets parti 9,8 procent och Socialdemokraterna 9 procent.

Precis som vid valet i oktober 2016 ser sju partier ut att få representanter i alltinget. Folkets parti klarade inte spärren då, men ser nu att ta sig över den med god marginal. Däremot ser alltså Renässans ut att enligt Zenter försvinna ur parlamentet.

Det finns också ett starkt stöd för nyvalet. Hela 68,5 procent säger att de är positiva till att nyval utlyses så snart som möjligt. Bara 14 procent vill inte ha nyval. Vidare är det 10,6 procent som varken säger ja eller nej medan 6,8 procent inte tog ställning till frågan.

Ännu jämnare är det mellan Självständighetspartiet och Gröna vänstern i Fréttablaðiðs mätning. Där får Självständighetspartiet 23 procent och Gröna vänstern 22,8 procent.

Tredje störst på Island är Piratpartiet med 13,4 procent. Därefter följer Folkets parti med 10,9 procent, Framstegspartiet med 10,4 procent och Ljus framtid med 7,1 procent. Också i Fréttablaðiðs undersökning går alltså Ljus framtid framåt efter att ha lämnat regeringssamarbetet.

Här är det åtta partier som tar sig över femprocentsspärren. Men både Renässans och Socialdemokraterna klarar spärren med liten marginal. Renässans har stöd av 5,2 procent av väljarna och Socialdemokraterna av 5,1 procent.

Utanför alltinget finns Folkfronten med 0,6 procent, Islands socialistparti med 0,3 procent och Isländska folkfronten med 0,2 procent.

Om detta vore ett valresultat skulle Självständighetspartiet och Gröna vänstern få femton mandat var, Piratpartiet nio mandat, Folkets parti och Framstegspartiet sju mandat var, Ljus framtid fyra mandat och Renässans och Socialdemokraterna tre mandat var. För att bilda en majoritetsregering krävs en koalition mellan minst tre partier.

Här kan du läsa mer om regeringskrisen.