lördag 9 september 2017

Myndighet säger ja till vitval på Västmannaöarna

Två vitvalar kan sommaren 2019 få göra resan från en djurpark i Shanghai till en havsbassäng vid Heimaey. Umhverfisstofnun ger nu klartecken till flytten efter att tidigare ha sagt nej. Skälet till det ändrade beslutet är beskedet att djuren kommer att sitta i karantän i ett halvår. Projektet kostar omkring 3 miljarder isländska kronor.

Västmannaöarna har under en längre tid arbetat för att vitvalar ska få en fristad vid Heimaey. Det är nöjesföretaget Merlin Entertainment som tagit över en djurpark i Shanghai, men inte vill hålla de vitvalar som finns där i fångenskap. I stället vill de att vitvalarna ska få ett bättre liv på den isländska sydkusten.

Vitvalarna kommer inte att släppas fria. Eftersom de växt upp i fångenskap anses de inte kunna klara sig själva utan är beroende av människan. Vid Klettsvík på Heimaey är planen att bygga en stor bassäng för djuren och en mindre bassäng dit vitvalarna kan tas när de exempelvis behöver vård.

Tanken är att vitvalarna ska bli en del av en större utställning med inriktning på vilda djur. Där ska även finnas lunnefåglar.

Miljömyndigheten Umhverfisstofnun sade först nej till projektet med hänvisning till att vitvalarna skulle kunna föra med sig oönskade mikroorganismer och parasiter. Men efter beskedet att djuren ska genomgå karantän i sex månader före flytten har myndigheten ändrat sig. Kommunchefen Elliði Vignisson säger i Morgunblaðið att det nu har fått klartecken:
"Vi är otroligt glada att nejet från Umhverfisstofnun har ändrats till ja. Vi har då kommit närmare detta steg och nästa sak är att få exporttillstånd från Kina. Vi är optimistiska om att det ska gå snabbt och säkert."
Förhoppningen är att vitvalarna ska kunna komma till Västmannaöarna sommaren 2019. Projektet - själva flytten såväl som det nya museet - väntas kosta omkring 3 miljarder isländska kronor.

Här kan du läsa mer om projektet.