torsdag 14 september 2017

Nu är Håkan Juholt Sveriges ambassadör på Island

Foto: Forsetaembættið
Håkan Juholt är nu Sveriges ambassadör på Island. Han tog över uppdraget i tisdags efter att ha överlämnat sitt kreditivbrev till president Guðni Th. Jóhannesson. Överlämningen skedde under en ceremoni på Bessastaðir. Håkan Juholt kom till Island i förra veckan efter att ha anlänt med färja till Seyðisfjörður.

Sedan i tisdags är Håkan Juholt även formellt Sveriges representant på Island. Han tog då över uppdraget som ambassadör från Bosse Hedberg. Under en ceremoni på Bessastaðir överlämnade han sitt kreditivbrev till president Guðni Th. Jóhannesson. Enligt ett pressmeddelande diskuterade de bland annat handels- och kulturfrågor.

Håkan Juholt reste till Island med färja till Seyðisfjörður. I Östra Småland säger han att beslutet att ta båten i stället för flyget handlade om att lära känna livsvillkoren i landet:
Jag ville få en större förståelse för människorna som lever på Island. Därför valde vi att åka båt. Jag vill förstå avståndet – och havet, som är en realitet för islänningarna. De har levt av fisken – och alla känner någon som har gått under ute till havs.
Här kan du läsa Islandsbloggens tio tips till Håkan Juholt på nya jobbet.