lördag 23 september 2017

Nyval skjuter på maktkamp inom Självständighetspartiet

Först efter nyår håller Självständighetspartiet nästa landsmöte. Beslutet att skjuta på det är en konsekvens av nyvalet i oktober. Vid ett svagt valresultat kan partiledaren Bjarni Benediktsson räkna med att utmanas om uppdraget. Annars väntas striden stå mellan Guðlaugur Þór Þórðarson och Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir om posten som vice ordförande.

Tiden när Självständighetspartiet närmast kunde räkna med att få omkring 40 procent av rösterna i alltingsval är förbi. Det förtroende som partiet förlorade i samband med finanskraschen ser ut att vara förlorat för gott. I dag är det en fjärdedel av väljarkåren som sympatiserar med Självständighetspartiet.

Nyvalet den 28 oktober gör att partiet skjuter på det landsmöte som skulle ha hållits helgen därpå. Landsmötet blir i stället efter nyår - sannolikt i februari eller mars.

Den stora frågan på landsmötet hade blivit valet av vice ordförande. Sedan Ólöf Nordal gick bort tidigare i år har Självständighetspartiet inte haft någon vice ordförande. Två starka kandidater är utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson och näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir.

För Guðlaugur Þór Þórðarson talar större politisk erfarenhet och ett mycket starkt stöd i Reykjavík. Men Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir har ändå goda möjligheter. Så länge som Bjarni Benediktsson är partiledare kommer många att föredra en ung kvinna från en landsbygdsvalkrets.

Vid ett svagt valresultat där Självständighetspartiet förlorar regeringsmakten kan det även bli strid om ordförandeposten. Där kan Guðlaugur Þór Þórðarson bli en svår utmanare för Bjarni Benediktsson.

En strid som kommer att avgöras före nyvalet är vem som toppar Självständighetspartiets listor i Reykjavík. Guðlaugur Þór Þórðarson är självskriven på listan i norra Reykjavík. Listan i södra Reykjavík toppades senast av Ólöf Nordal.

Tänkbara namn är Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, alltingsledamot och partisekreterare, Sigríður Á. Andersen, alltingsledamot och justitieminister, och Brynjar Níelsson, alltingsledamot som nyligen avsattes från uppdraget som ordförande för konstitutions- och tillsynsnämnden. Både han och Sigríður Á. Andersen har dragits in i turerna kring de beslut att ge sexualförbrytare upprättelse som utlöste regeringskrisen. Internt anses de dock inte ha gjort några misstag i hanteringen av frågan.

Vid dagens valmöte i Reykjavík meddelade Bjarni Benediktsson att han bett Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir att tillfälligt ta sig an uppdraget som vice ordförande i väntan på beslut vid nästa landsmöte.